Skrei med ertepurè

Skrei med ertepurre_A

Oppskriften til denne retten er fra Øyvind Hjelle. Han har opprinnelig brukt rørosrømme, mens jeg endte opp med lettrømme, noe som gjorde blandingen noe mer flytende, men det funket helt utmerket for meg. Dette er en rett jeg garantert kommer til å lage igjen!

til 4 personer

800g plomme av skrei
1/2 sitron
pepper
salt

Bruk det du vil av fisk, så lenge den er fersk og fin. Vask fisken i kaldt vann og tørk den ren. Del fileten i passe store stykker, ha en skvett olivenolje i en ildfast form, legg stykkene oppi, salte og pepre lett samtidig som du kryster litt sitronsaft over. Forvarm ovnen til 170° C og sett fisken inn i ca. 10 minutter, avhengig av hvor tykk fileten er.

urtekrem
1 boks røros- eller lettrømme
nykvernet pepper
finhakket gressløk
finhakket kjørvel
finhakket estragon
1 klype salt
olivenolje
1/2 sitron

Hell av overflødig veske fra rømeboksen og den over i en dyp skål. Pisk med visp til den begynner å tykne, ha oppi nykvernet pepper, salt, gressløk, kjørvel, estragon, olivenolje og sitronsaft. Rør godt sammen.

ertemos
2 sjalottløk
3 fedd hvitløk
100g røros smør
400 g frosne erter
sitronsaft
olivenolje
2 dl fløte
estragon
kjørvel
pepper
salt

Finhakk løken, smelt smøret i en panne på medium varme. Fres løken og hvitløken til den blir blank. Ha i ertene, fløten, og la det koke i 4-5 minutter. Kjør massen i en kjøkkenmaskin. For å få bort erteskallet kan du presse massen gjennom en finmasket sil. Til slutt rører du inn kjørvel, estragon, sitronsaft, olivenolje, salt og pepper.

Jeg hadde jordskokk til som jeg hadde skrelt, delt i to og lagt i en ildfast form med litt olivenolje i ovnen på 170° C i ca 20 minutter. Den har en så fin søtlig og fyldig smak som gir en ekstra spiss til retten.

Kiedrich Grâfenberg 2007-1

Denne flotte, ni år gamle Rieslingen fra Robert Weil, er faktisk fremdeles å få kjøpt på Vinmonopolet. Ikke bare fremstår den som en moden og frisk vin til å kose seg alene med, men den er også en veldig flott følgesvenn til denne retten. Den modne frukten spiller så til de grader på lag med den leskende kombinasjonen av ertepurè og urtekrem samtidig som friskheten i vinen rensker og pirrer ganen etter mer av den samme kombinasjonen. Jeg slikker tallerkenen ren og avslutter fornøyd med det siste glasset av vinen.

PS! Robert Weil Kiedricher Gräfenberg Riesling Erstes Gäwechs er også tilgjengelig i 2010 og 2014 årgangen.