Espresso Brúlèe

Espresso brule

Denne gode desserten har jeg laget mange ganger etter jeg fant oppskriften i boken ”Kaffe”. Oppskriften var en av de første jeg la ut på bloggen min i 2009, men jeg syntes den fortjener å bli nevnt på nytt. Så jeg laget den igjen og her kommer den med nye bilder, justert oppskrift og med drikkeforslag.

til 8 personer

The Contessa Entellina Estate
foto: Donnafugata

½ l helmelk
½ l fløte
150 g sukker
90 g espressobønner
3 stk vaniljestenger
6 stk eggeplommer
rørsukker

Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok forsiktig opp melk, fløte, sukker, vaniljefrø (ta med de skrapte vaniljestengene) og kaffebønner. Skru varmen ned noen hakk og la det stå og trekke i en halv times tid.

Sil av kaffebønnene og vaniljestengene og la blandingen stå på benken og avkjøle seg til ca 37 grader C. Pisk eggeplommene og rør de inn i blandingen. La det stå i 10 minutter før du heller blandingen i ildfaste porsjonsskåler og setter de i vannbad i ovnen på 150 grader C i ca. 1 time, eller til massen er stivnet. Det kan lett sjekkes ved at du tar ut en av dessertskålene og rugger den sideveis. Er den fast som gelèpudding, er den klar.

Donnafugata 2009Da kan du ta ut dessertskålene og avkjøle de en stund i romtemperatur før du setter de i kjøleskapet i 1-2 timer.

Når de er helt avkjølt kan du helle på et tynt lag med rørsukker (strø) og karamellisere det med en ski- eller brulèbrenner. Ikke prøv å karamellisere i ovnen, da blir bare hele brulèen varm. Jeg foretrekker en lett varm og hard skorpe mot kontrasten av en kald kjerne.

Jeg hadde tenkt å smake to dessertviner til denne desserten, men det holdt med å smake Ben Rye 2009. Temperert til 16° C smakte den absolutt helt utmerket til. Prøv selv og gi meg gjerne en tilbakemelding om egne erfaringer.