Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

La Manufacture Chablis 2017

Benjamin Laroche er en relativ ny bekjentskap i Norge. Hans første viner kom til Norge i 2018 med 2016 årgangen med to viner som straks ble tatt inn i varmen av vinkjennere. Ikke så rart, vinene hans er svært gode og pent priset. -  -  - Benjamin Laroche, nevø av Michel Laroche som startet Domain…

Les mer


Stekt kylling med chilipepper-vinagrette

Det tar litt tid å lage men jeg kan ikke huske å ha mestret en like saftig og god kylling som denne før! Med en rykende fersk burgunder fra Faiveley var dette et måltid for historiebøkene. Eller i alle fall på denne bloggen:) Godt var det! -  -  - Til 4 personer 5 kyllinglår 15 småpoteter 6…

Les mer


Silvia Rivella Barbaresco 2017

Etter en nylig importør-smaking stod denne produsenten ut som en stjerne i natten. Allerede på duft ble jeg bergtatt og når jeg endelig fikk meg til å smake den ble kvalitetene bare ettertrykkelig bekreftet. Det var mange flotte viner på smakingen men denne, i 2017 årgangen stod spesielt ut! -  -…

Les mer


Vicchiomaggio Agostino Petri Riserva 2017

Federico Matta begynte sitt vinimport-imperium i London i 1921 og firmaet, FS Matta Ltd, ble den største importør av Italienske viner i England, noe som i 1964 gjorde det mulig for Federico å kjøpe Castello Vicchiomaggio. Hans sønn, John Matta som i dag leder familiedriften, startet sin karriere i…

Les mer


Asiatisk mangosalat med andebryst

Det begynte med et tilfeldig innkjøp av to fine andebryst og etter litt googling endte jeg opp med en enkel men svært god salat med leskende og saftige smaker til middag. Sausen og andekjøttet hjalp også med å få frem et umiskjennelig preg av umami. Diggbare smaker som ble understreket av den…

Les mer


Antonelli Montefalco Rosso 2018

I 140 år har familien Antonelli drevet gården San Marcos, de lager ærlige og spesielt gode viner en bør stifte bekjentskap til. Kanskje spesielt deres Montefalco Rosso som er intet mindre enn en super vin til en svært rimelig penge (180.-). -  -  - Antonelli San Marcos er en familie-eid eiendom…

Les mer


Fletcher Barbaresco Starderi 2017

Jeg vender stadig tilbake til Piemonte og Italias viner, ikke så rart siden jeg stadig finner nye interessante vinmakere som lager eksepsjonelt gode viner. Denne uken kom jeg over David Fletcher, en australier som har slått seg ned i Barbaresco. Han lager ikke mange viner og de er ikke billige,…

Les mer


Giulia Negri Langhe Nebbiolo Pian delle Mole

La Morra er en perle av et sted i Piemonte som jeg har hatt den glede av å besøke flere ganger. Her holder det til mange kjente vinmakere som Roberto Voerzio, Elio Altare, Renato Ratti, Aurelio Settimo, Trediberri, med flere. Men i dag vil jeg trekke frem en av de flotte vinene fra den kanskje…

Les mer


Hvordan kombinere mat og vin

Den største gleden med mat og vin er når begge jobber sammen i perfekt harmoni, da kan kombinasjonen gi uante kulinariske høyder! Det er ikke alltid så lett å finne den ene vinen som definitivt vil gi deg den helt store mat og vinkombinasjonen men med litt prøving og feiling samt noen gode råd på…

Les mer


Chateau Musar Aana 2017

Chateau Musar leverer igjen en strålende vin. På tross av, eller kanskje på grunn av, en reduksjon på drueutbytte i 2017 og en justering på drueblenden med en økt andel Cinsault og minsket andel Cabernet viser denne vinen strålende tendenser med intense, friske og dype smaker som setter spor i…

Les mer


Gode vinopplevelser i 2020

Godt Nyttår til dere alle med håp om et 2021 uten Covid19 og mange gode mat og vinopplevelser. Med tilbakeblikk til 2020 har det vært flere gode vinopplevelser, på langt nær er alle tatt med her men her er et utvalg av noen av noen som jeg spesielt vil trekke frem. - - - Closel Savennières Les…

Les mer


Stephane Ogier Le Temps Est Venu 2018

Le Temps Est Venu er en av Ogier sine enklere viner, men la deg ikke lure, hans kjennetegn på kvalitet er å finne i alle hans viner. Ofte brukes det druer fra bedre marker i blenden til sine enklere viner for å heve kvaliteten. Ogier mener at fordi estate vinene ofte er kundenes introduksjon til…

Les mer