Tinnacher Morillon Beerenauslese 2009

Det er ikke lenge siden jeg kom over vinene til Katharina Tinnacher, men de satte straks spor i smaksløkene mine. Denne flotte, modne Beerenauslesen spesielt.

–  –  –

Lackner Tinnacher har vært i familiens eie helt siden 1770, men i dag er det Katharina Tinnacher som driver gården videre etter sine foreldre. Hun tok over gården i 2013 og er i dag en av de mer ettertraktede vinmakerne i Styria/Steiermark i Østerrike. Gården ligger vakkert til mellom vinplanter og frukttrær på en åsside i Steinbach i Syd Steiermark en 2,5 timers kjøretur sør for Wien, nesten på grensen til Slovenia. Her eier de 27 hektar vinmarker som ligger fint til på en 400/500 meter over havet i bratte skråninger mellom Alpene og Middelhavet hvor de har regnfulle somre og høster med til sammen mer enn 1000 millimeter nedbør.

Katharina forteller at kjærligheten til vindyrking vokste fra en tidlig alder, som barn fikk hun fem vinstokker av faren sin og alt ansvaret med dyrking og innhøsting av druene. Senere, etter en humanistisk utdannelse, studerte hun vindyrking ved universitetet. Praksisplasser og vinturer ga henne inspirasjon for økologisk vindyrking og i 2009 sluttet Katharina seg til familiens eiendom og konverterte den til økologisk landbruk noe som er en stor utfordring i denne regnfulle vinregionen med sine bratte bakker. Men det hjelper at vinmarkene er omringet av enger, frukthager og skog som beskytter mikroklimaet og gjør det mulig å følge de økologiske prinsippene. De fleste vinstokkene her har blitt plantet på nytt mellom 1960- og 1980-tallet av faren og bestefaren. Marken hvor de høster Morillon Beerenauslese er plantet i 1978. Det spesielle med vinstokkene her er at de ikke har kloner i vinmarkene, men har plantet egne vinstokker siden 1920-tallet (Selection Massale).

Weingut Tinnacher. foto © Simon Oberhofer

«Morillon» er det lokale navnet på Chardonnay. En gang, for 200 år siden, reiste vinmakere fra Steiermark til Frankrike og tok med seg Chardonnay stokker hjem. Siden de ikke husket navnet på sorten når de kom hjemme, kalte de den opp etter stedet der de fikk tak i vinstokkene, Morillon. Det historiske navnet «Morillon» brukes fremdeles fordi det forbinder druesorten med Steiermark sin opprinnelse.

Hovedsaklig dyrker de Sauvignon Blanc, Morillon og Weissburgunder (Pinot Blanc) men også noen tradisjonelle druer som Gelber Muskateller, Grauburgunder (Pinot Gris) og Welschriesling.

fakta
– økologisk sertifisert siden 2016
– totalproduksjonen er på 90 000 flasker årlig
– 45 % Eksport, hovedland: Tyskland, USA, Sverige, Nederland
– de beste årgangene er 2021, 2019, 2017, 2015, 2009, 2007, 2001, 1999, 1997

Moderne vinkjeller hos Tinnacher. foto © Angelo Kaunat

vinifisering
Druenematerialet er 100% Chardonnay som høstes for hånd og presset forsiktig i hele klaser. Mosten har fått naturlig gjæring i fem måneder uten temperaturkontroll. Etter gjæring ble vinen lagret i tre år på rustfrie ståltanker. Beerenauslesen eller Trockenbeerenauslese lages kun i gode år, omtrent 3 ganger per tiår. Vi har ikke store elver eller innsjøer som fremmer et fuktig miljø for edelråte om høsten, så vi trenger år med høst-tåke hvor druene kan henge på vinrankene til slutten av oktober.

smaksnotat
Dette er en pent modnet dessertvin med superflott sødme (138 g/l) som er pent balansert mot en god friskhet (10 g/l) med smaker av nøtter, tørket mango og karamell. Lang flotte smaker som ligger lenge og gir en fin umami opplevelse. Nyt den til sjokoladefondant for eksempel, men den drikker fint alene og kan være som en dessert i seg selv. Den kan fint lagres i 15+ år og serveres best temperert til 10℃.

Lackner Tinnacher Morillon Beerenauslese 2009

Weingut Lackner Tinnacher