Land of Saints Chardonnay 2021

Det er vanskelig å ikke like denne fine Chardonnayen fra Land of Saints. Helt siden første årgang i 2016 har den vist flotte takter og nå er den igjen kommet i en spesielt god 2021 årgang!
– – –

Land of Saints er et felles vinprosjekt mellom Angela og Jason Osborne og Manuel Cuevas i Santa Barbara county, 2,5 timer nord/vest for Los Angeles, i USA. Angela og Jason lager fra før egne viner på A Tribute to Grace, mens Manuel lager vin på C2 Cellars. Under merkelappen, Land of Saints, lager de blant annet vin på Chardonnay, Pinot Noir og Nebbiolo.

Oppstarten til Land of Saints ble til ved en liten tilfeldighet. En bekjent av Angela måtte slutte med vinproduksjon og hadde nebbiolodruer til overs og spurte om Angela ville ha dem, hun takket heldigvis ja for det ble i en suksess fra første årgang. Edna Valley Nebbiolo var den første vinen som kom i 2014 og året etter kom både deres Pinot Noir og Chardonnay. De eier ikke marker selv men kjøper inn druene fra lokale bønder. Navnet Land of Saints, kommer fra at Jasons hjemsted, Cornwall, kjent i England som «de helliges land», samt at det sammenfalt med at mange historiske byer i California begynner med San eller Santa. Etiketten er laget på en gammel treskulptur av en engelsk artist, Jason og typografen deres, Janine.

Jeg er fan av det Angela Osborne får til med vinene sine, også gjennom A Tribute to Grace hvor hun, sammen med ektemannen Jason, lager eksepsjonelt gode viner på Grenache druen. Hele 8 forskjellige endrueviner faktisk. Den årlige produksjonen er på 36 000 flasker, på innkjøpte druer fra totalt 11 vinmarker i California. Hun kjøper kun inn druer som er biodynamisk dyrket og tapper vinene ved fullmåne. Selv om kysten ikke er langt unna kommer det minimalt med nedbør her, mindre enn 300 mm årlig! Men det gjør det også lettere å dyrke druene uten bruk av plantevernmidler.

Angela Osborne. foto © produsenten

vinifikasjon
Druematerialet er en blend av Chardonnay fra Riverbench Vineyard (Santa Maria Valley), Rancho Sta. Rita (Sta. Rita Hills) og Thompson Vineyard (Alisos Canyon) hvor jordsmonnet er av kalkstein og leire. Druene blir fermentert separat på 15% nye franske fat, med malolaktisk gjæring, før den modnes i 6 måneder med bunnfall på fat og omstikkes en gang i uken i en måned for å fremheve tekstur, munnfølelse og forbedre mineraliteten. Vinen blendes og modnes videre i 3 måneder på ståltanker og filtreres før den kommer på flaske.

smaksnotater
Land of Saints Chardonnay 2021 er en flott vin i en spesielt god årgang. Den er slank og sitrusdrevet med en pen dybde i frukten, pent balansert med lette, leskende, smaker av honning, noe fedme og lette toner av eik. Den har en renere, litt mer fruktig stil en forrige to årganger samt en god intensitet gjennom hele smaksbildet, med en tørr, fin og konsentrert utgang. Jeg foretrekker at serveringstemperaturen på Chardonnay ligger på rundt 10-12° C og synes den passer perfekt som ledsager til torskeloin med blomkålpurè eller Pesce al Forno!

Land of Saints Chardonnay 2021

Land of Saints Wine Company