Short ribs/oksebryst

Veldig enkelt å tilberede, supermørt kjøtt, og sausen…. det må være en av de beste jeg noen gang har laget! Av og til behøver ikke måltidet bestå av for mye ingredienser og denne gangen var det helt perfekt! Valg av vin til maten viste seg også å være av det bedre slaget:)

–  –  –

til 4 personer

1,2 kg short ribs/oksebryst
2 stilker stangselleri
2 store gullerøtter
1 stor løk
2 sjalottløk
5 fedd hvitløk
2 ss tomatpure
2 dl rødvin
1 liter oksekraft
timian
oregano
rosmarin
smør
salt & pepper

Tørk kjøttstykkene med kjøkkenpapir, salte og pepre de mens du varmer en stor jerngryte på stekeplaten med litt olje i. Når den er ganske varm bruner du kjøttet godt på alle sider. Ta kjøttet ut, grovkutt selleri, gullerot, løk, sjalottløk, hvitløk og ha i gryten sammen med tomatpure, fres godt. Ha i rødvinen og kok inn. Ha i kjøttet og oksekraften, legg i kvister med frisk timian, rosmarin og oregano. Ha lokket på gryten og sett i ovnen i 3 timer på 160℃. Kjøttet er ferdig når ribbebenet lett kan trekkes fra kjøttet.

Nå kommer en viktig del av måltidet, sausen! Hell av vesken gjennom en sil i en egen gryte og kok inn til vesken er halvert. Ha i 2 ss smør og rør til sausen blir fin og blank.

søtpotetstappe
1 stor søtpotet
5 kokefaste poteter
3 fedd hvitløk
50 g smør
lettmelk
fløte
salt

Skrell og del potetene i to, skrell søtpoteten og kutt i passe store terninger og kok sammen med hvitløken til potetene er møre. Hell av vannet og la det dampe fra seg litt og ha i smør, fløte, litt lettmelk og salt og stapp til en fin og luftig stappe.

chimmicurri
100 g koriander
1 sjalottløk
1 rød chili
1/2 sitron
3 fedd hvitløk
2-3 ss rødvinseddik
1 ss tørket oregano
1 dl ekstra virgin olivenolje
Salt og pepper

Finkutt det hele og bland godt sammen med rødvinseddik, sitronsaft, olivenolje, salt og pepper. Sett i kjøleskap til maten er klar.

Denne Barberaen fra Sandrone blir jeg visst aldri lei av å drikke eller ta frem i lyset her på bloggen. Nå er det riktignok de beste årgangene som blir tatt med her, selv om jeg drikker denne jevnlig i alle årganger. Når den nå tas frem nok en gang er det fordi det er en spesielt god årgang, igjen, men også fordi den var en spesielt god match til denne retten! Tyngden i vinen passet godt til tyngden i kjøttet og sausen mens syren i vinen var akkurat nok til å løfte smakene litt ekstra.

Druene til denne kommer fra vinmarkene i Novello (Ravera og Merli) i tillegg til Monforte (Conterni og Castellotto). De vinifiseres hver for seg og fermenteres i 20 dager på 500 liters franske eikefat (tonneaux) hvorav 50% er nye. Vinen blandes og overføres til franske eikefat på 600 liter for modning i 14 måneder, før den får 9 måneders flaskelagring.

Sandrone Luciano