Søtpotetsuppe med kidneybønner

Dette er et salig godt og sunt måltid med mektige smaker! Oppskrift er lånt fra Lise Finckenhagen med noen justeringer og med et spesielt godt vinvalg som holdt meg smattende rundt middagsbordet ekstra lenge. Det er noe med når mat og vin sammen forhøyer totalopplevelsen!

– – –

til 4 pers

1 boks kidneybønner
2 søtpoteter
1 stk løk
3 fedd hvitløk
2 ss fersk ingefær
1 stk rød chili
1 ss garam masala
1 ts gurkemeie
2 ts spisskummen
1 ts korianderfrø
3 dl kokosmelk
5 dl kyllingbuljong
5 tomater
1 stk lime
2 ss smør
olivenolje
salt
fersk koriander

Jeg valgte kidneybønner i stedet for linser som jeg først ble skylt godt i kaldt vann. Varm opp en gryte med litt olivenolje og 1 ss smør. Finkutt løk, hvitløk, ingefær og chili og fres under omrøring til løken blir blank og myk.

Skrell og grovkutt søtpoteter og ha i gryten sammen med garam masala, gurkemeie, spisskummen og knuste korianderfrø. Fres alt videre i et minutt eller to. Ha i kidneybønnene, eller linser om du foretrekker det, kokosmelk, buljong og grovhakkede tomater. Kok opp og la det småkoke under lokk til søtpotetene er møre, cirka 25 minutter. Rør i gryten med jevne mellomrom. Jeg ønsket en litt tykkere konsistens på suppen men før jeg kjørte den litt med en stavmikser tok jeg ut noen hele biter av kidneybønner og søtpotet. Til slutt smakte jeg til suppen med ekstra salt, pepper, limesaft og ørlite sukker.

Anrett suppen, ha kidneybønner og søtpotetbiter i og dryss hakket koriander over og servèr.

Albert Mann Riesling Rosenberg 2018 er en pent modnet vin med en restsødme på 29g/l. Det er akkurat nok til å hamle opp med sødmen fra søtpoteten, varmen fra krydderet og syrligheten fra limen. De konsentrerte smakene av blodappelsin og grapefrukt i vinen komplementerer maten men løfter den også ørlite med et pent syrenivå på 6,9g/l. Alle Albert Manns viner holder en høy kvalitet som er en fryd å drikke til mat men også uten. De har dyrket druer siden 1654 i Alsace i Frankrike og regnes i dag som en av de absolutt bedre produsentene i Alsace. De dyrker biodynamisk og er i tillegg Ecocert® sertifisert.