La Sorga Maître Splinter 2020

Den franske vinmakeren Antony Tortul treffer svært godt på de kule etikettene sine godt fulgt opp av gode viner. Jeg ikke er så fan av oransjevin egentlig men denne traff meg svært godt.

–  –  –

Anthony studerte egentlig kjemi i Toulouse før hans reise inn i vinens verden tok form fra 2003 med besøk i Corbières og deretter Bergerac, Chateauneuf du Pape. Antony Tortul startet for alvor vingården La Sorga i 2008 og helt fra starten har han operert som négociant, det vil si at druene i hovedsak blir kjøpt inn fra andre produsenter. Antony eier i dag 1 hektar mark og kjøper inn de resterende druene fra ni organisk sertifiserte vingårder som er spredt over hele Aude og Herault, totalt 25 hektar. Produksjonen er kun økologisk og for det meste biodynamisk og årlig produserer de 25 til 35 forskjellige viner og mellom 30 000 og 60 000 flasker, avhengig av vær, vind og svinn.

Alle druer høstes i forskjellige regioner med en radius på 40 minutter fra byen Béziers, vest for Montpellier i Languedoc. Klimaet er varmt og maritimt, så druene høstes ofte tidlig for å beholde de friske elementene i vinen. Den viktigste druetypen deres er Grenache Blanc etterfulgt av Mauzac, Terret, Picpoul, Cinsault, Pinot Noir, Chenin, Aubun, Aramon og Merlot. Druen med mange navn, Picpoul, (Piquepoul, Picapoller m.fl) er ikke den mest kjente druesorten, men når den smaker som dette er den svært interessant. Piquepoul har en lang historie i Languedoc-regionen, og sammen med Cinsault og Clairette blanche er den en av de eldste innenlandske druesortene i regionen.

fakta
– 90% av produksjonen går i hovedsak til Japan, Danmark, Korea, Norge, Sverige, Italia, Taiwan og Canada
– vinrankene er mellom 8 og 103 år gamle
– de beste årgangene er 2018, 2020 og 2021

vinifikasjon
Første årgang av denne var 2019. Druesammensettingen er 75% Picpoul og 25% Terret som står i et jordsmonn kombinert av leire og kalksten. Marken ligger i Marseillan ved Bassin de Thau, omlag 1 time fra Montpellier. Utbyttet er lavt, omtrent 30hl/ha, mosten får 3 ukers skallkontakt og deretter lagres den på bunnfall i glassfibertanker i 5 måneder hvor den spontangjærer. Til slutt tappes den på flaske uten filtrering eller tilsetning av sulfitter.

smaksnotater
Oransjevin? Det er vanligvis ikke min kopp te, men denne er et unntak. Den resonnerte umiddelbart godt på smak. Rik og kompleks smak av bakt sitron, appelsinskall, appelsinmarmelade, salt /sjø, god stofflighet, frisk med en tørr, lett snerpende, utgang. Druene til denne vinen kommer fra et sted som ligger 1,5 km fra havet, så en passende retter å servere denne til er fiskeretter som pesce al forno eller sayadieh samak. Temperer vinen til 9℃ og luft den i karaffel en 30 minutter. Kan lagres i opptil 8 år.

La Sorga Maître Splinter