Ruster Ausbruch Flügel der Morgenröte 2020

Ruster Ausbruch med sin helt spesielt flotte sødme/syrlighets-balanse har alltid vært en favoritt hos meg. 2015 årgangen fikk hele 100 poeng av Wine Enthusiast mens 2014 og spesielt 2017 årgangen har også vist spesielt flotte takter. Det ble ikke laget en 2019 årgang av denne men nå er den kommet sterkt tilbake i en mer tilgjengelig og svært god 2020 årgang.

–  –  –

Heidi Schröck er kjent for mange som søtvinsdronningen men hun lager også mange andre gode tørre viner i Rust, Østerrike. Gården har vært i familiens siden 1770 og Heidi har drevet den nå 11 hektar store gården siden 1983, men har fra 2019 fått fulltidshjelp av begge sønnene sine Georg og Johannes.

Vinmarkene til Heidi ligger sørvendt i et landskap som danner et slags amfiteater rundt byen Rust. Markene her ligger høyere enn det østerriske gjennomsnittet, får mer soltimer, kombinert med sandjord blandet med leire og høyt kalsiuminnhold gir det ideelle forutsetninger for vinene. I dag produserer hun ca. 40 000 flasker med edle dråper og er kanskje mest kjent for sine søte viner, men lager også noen fine tørre på Weissburgunder, Furmint, Welschriesling, Grauburgunder, Pinot Noir, Saint Laurent og Blaufränkisch.

I 2020 fikk Østerrike sin første offisielle klassifisering for søte viner, nemlig Ruster Ausbruch DAC.  Betegnelsen gjelder området rundt byen Rust ved Neusiedlersee på grensen mot Ungarn, altså samme området og by hvor Heidi har gården sin. DAC klassifiseringen (Districtus Austriae Controllatus) skal gi forbrukerne sikkerhet for at vinen de kjøper er av beste kvalitet, typisk for regionene og at druene som er brukt er høstet inn eksklusivt i Rust. Ruster Ausbruch har samme öechsle/sukker-nivå som for en Trockenbeerenauslese (TBA), det vil si >150° Oechsle eller sukkernivå på 150 g/l (30° KMW).

Bildet er fra en fantastisk smaking jeg hadde på gården i 2014 med Heidi. Ruster Ausbruch 2006 (magnum), 2007, 2005 og 2004. foto © Jørn Broll

vinifikasjon
Druematerialet på denne er 50% Weissburgunder og 50% Welschriesling og restsukkeret er på 199 g/l balansert mot 6,5 g/l syre. Heidi forteller at de har endret litt på prosessen for de edle søte vinene, men som før skjer det meste av jobben i markene og under innhøstningen. Botrytis (edelråte) har nå en tendens til å skje litt senere på året på grunn av mindre regn om sommeren og høsten, så druene plukkes nå rundt november-desember. Maserasjonen skjer over natten og pressing går over 6 timer neste dag. Den største endringen har kanskje vært gjæringingsprosessen, som blir utført med en noe varmere temperatur, opptil 20°C, så selve prosessen går raskere. Deretter modnes vinen i 6 måneder på rustfritt stål og akasie Barriques. De tappes tidligere enn før og får 1 års lagring på flaske før salg.

smaksnotater
Ruster Ausbruch 2020 (35,5 cl) har en fantastisk duft av appelsinskall, kandissukker og sitrus. På smak har den en silkemyk sødme, toner av appelsin, aprikos, nektarin og sitrus, alt svært pent balansert og med integrert syre. Lett bittert midtparti som ikke varer lenge, før et slør av sødme dekker over og etterlater svært god munnfølelse. Jeg smakte den til blå stilton med marmelade og kjeks (pepperkaker), fantastisk godt! Den vil også passe svært godt til forskjellige desserter, gåselever, blåmuggoster eller til nøttebaserte kaker. Server temperert til 9 grader.

2020 årgangen drikkes flott nå, sammenlignet med for eksempel 2014, 2015 og 2017 årgangene som gjerne trenger litt tid. Det er vanskelig å spå hvor lenge en søtviner i denne kategorien kan lagres, men det blir ikke helt feil å anta alt fra 30-100 år!

Heidi Schröck & Söhne Ruster Ausbruch Flügel der Morgenröte 2020

Weingut Heidi Schroeck & Söhne