Gode sommerviner

Etter denne ukes 3 pressesmakinger har jeg plukket ut noen spesielt gode viner som garantert vil være gode følgesvenner inn i sommervarmen.

Hirschhof Riesling 2012

Hirschhof Kirchspiel Riesling Spätlese Trocken 2012
Produsenten Hirschhof er et nytt og hyggelig vinbekjennskap for meg. De holder til i Westhofen, Reinhessen, hvor de driver økologisk vinproduksjon på 30 hektar med vinmarker.

Denne Rieslingen er en flott balansert vin, med en god smak av sitrus, melon og skifer, avrundet av en pen restsødme. Drikk denne til ovnsbakt kveite, spekemat eller tapas (Delizie).

Til 165.- kr er dette et meget godt kjøp. DN ga 2011 årgangen 90P

Chablis Vaudesir

Moreau Chablis Grand Cru Vaudésir 2007
Domaine Christian Moreau Pére & Fils produserer ca 200 000 flasker på 12 hektar vinmarker hvert år, hvorav Vaudésir marken er på kun 0,5 hektar. Gården drives etter økologiske prinsipper, kun husdyrgjødsel anvendes. Etter skånsom pressing av druene får mosten 4 mnd på rustfritt stål, så 4 mnd på eikefat (90% i 1,2 og 3 år gamle fat, 10% i ny og 1 år gamle fat) etterfulgt av 12 mnd lagring.Dette er en flott Chablis med utrolig god mineralitet, friskhet, tyngde og lengde. En kan nesten kjenne igjen salt sjøvann fra jordsmonnet som blant annet består av fossile østersskjell.

Denne blir et supert følge til stekt isgaltfilet, kamskjell i fløtesaus og  knasende god kylling.

Muenchberg 2011

Ostertag Muenchberg Grand Cru Riesling 2011
Her er enda en godsak fra nordøst i Alsace. Domaine Ostertag produserer vin fra 13 hektar vinmarker fordelt på ca 80 parseller i landsbyene Epfig, Nothalten, Itterswiller, Ribeauvillé og Albé. Den biodynamiske produksjonen ligger i dag på ca 85 000 flasker i året.

Frisk og ren på duft, med preg av epler, fersken, sitrus, krydder og mineraler. Fyldig i munnen, med stor konsentrasjon, pen syre og spicy, mineralsk avslutning.

Passer til rike og fete retter, indisk kyllingsuppe, og spicy høstsuppe.

Barbera Superiore 2010
Pira Barbera d’Alba 2010
På 6 hektar vinmarker i Barolo, Piemonte, produserer Chiara Boschis beskjedne 12 000 flasker vin i året. Liten produksjon til tross er det flotte viner som alle høster høye terningkast. Denne Barberaen er fra vinmarken Conterni i Monforte d’Alba, 2010 årgangen er akkurat kommet på basisutvalget.

Fin fylde og kjøttfull smak av kirsebær, jordbær og moreller, med fin syre og integrerte tanniner. Gode smaker som sitter lenge i.

En god kosevin som gjerne også kan nytes til oksehale med fersk pasta.

Fonterenga 2010

Fonterenza Rosso Di Montalcino 2010 (magnum)
Fonterenza gården drives av tvillingsøstrene Margherita og Francesca Padovani. På 4,2 hektar vinmarker lager de utmerkede biodynamiske viner.

Rosso di Montalcino er en lettere utgave av storebroren Brunello de Montalcino. Rosso har en flott frukt på duft, og en myk, innsmigrende inngang etterfulgt av en god og balansert frukt med myke tanniner og en lett frisk avslutning.

Anbefales konsumert i godt selskap med venner, med eller uten matfølge. Med matfølge vil jeg anbefale grillet indrefilet av svin, indrefilet med rødvinsglasert løk eller Oslo Buco.

følg MatogVinnett på Facebook