Oksehale med fersk pasta

Oksehalen ble kjøpt fersk hos Grønland Basar før påske og frosset ned. Vel hjemme fra påskeferie var det bare å ta den ut og la den tine over natten og gjøre den klar for 6 timer i gryten mens vi kunne sitte ute i vår lille byhage og nyte solen. Oppskriften er inspirert fra Heia Mat og Lise von Krogh sine blogger, med noen justeringer.

til 4 personer.

1 oksehale (800 g)Fersk pasta
2 ss smør
3 gulrøtter
4 hvitløksfedd
2 sjalottløk
1 stilk stangselleri
1 glass rødvin
1 ts hvit trøffeloje
1 laurbærblad
1 stjerneanis
1 l vann
1 broccoli
olivenolje
salt og nykvernet pepper

Krydre oksehalestykkene med salt og pepper og brune de i smør i en jerngryte. Ta ut kjøttet når det er ferdig brunet. Ha i finhakket sjalottløk, hvitløk og stek til det er blankt. Ha i grovhakkede gulrøtter, stangselleri og rødvin, kok opp og la det koke inn litt. Ha i oksehalestykkene sammen med laurbærbladet, stjerneanisen og trøffeloljen. Fyll opp med vann til kjøttet er dekket av væske og sett inn i ovnen med lokk på i ca 6 timer på 180°. Når kjøttet er så mørt at det faller fra benet er det ferdig. Ta ut beina og legg kjøttet tilbake i gryten. Kutt broccolien opp i små stykker og legg i gryten. Holdes varm mens pastaen koker.

fersk pasta
400 g durumhveteI Bricchi 2006
5 egg
salt
Tagiasche olivenolje

Å lage fersk pasta er ikke vanskelig i det hele tatt! Ha durumhveten i en bolle, grav en fordypning i midten av hveten og ha i et egg i fordypningen. Hvisp inn egget med en gaffel. Når det er blandet godt inn er det bare å fortsette med ett og ett egg til alle er brukt. Bruk hendene til å kna deigen godt til en jevn og rund klump. Bruk gjerne litt mel på benken og hendene så deigen ikke sitter fast. Ha et stykke plastfolie rundt deigen til slutt og legg den i kjøleskapet en times tid.

Ta ut deigen igjen og kjevle passe, avlange, stykker av den før du valser de gjennom en pastamaskin. Først gjenom på det bredeste og tykkeste, og før en gang til et hakk tynnere før du kjører den gjennom tagliatelle deleren.

Kok opp 3 liter vann med ca 3 ss salt i. Det tar omtrent 12 minutter å koke pastaen. Når den er al dente helles det varme vannet av og pastaen skylles raskt i kaldt vann. Ha over olivenolje etter ønske og server straks sammen med oksehaleblandingen. Smak til med bordsalt, fersk-kvernet pepper og parmesan.

Det ble prøvd forskjellige øl til denne retten uten at noen av de passet helt til. Ikke før jeg hentet frem en flaske I Bricci 2006 fra Scarpa ble det en vellykket kombinasjon. Stor glede og høylydt smatting, et godt tegn. Scarpa er en av Piemontes eldste produsenter (1854) og lager helt vidunderlige viner. Denne Barbera D`Astien er ingen unntak, og til 242.- kr er den et meget godt kjøp!

Les om Scarpas «La Bogliona 2007» her.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: