Dr. von Bassermann-Jordan

Bassermann-Jordan, foto © Jørn G. Broll av Jørund Leknes På mitt tysklandsbesøk hadde jeg to netter i Deidesheim og Bassermann-Jordan var en het kandidat til et besøk da jeg planla turen. Jeg bestemte meg for ikke å sende en forespørsel på forhånd, men da besøket mitt hos Reichsrat von Buhl ble…

Les mer


Quinta de Sant’Ana Pinot Noir 2012

Hvem skulle trodd at en skulle finne en liten perle av et vinhus like nord for Lisboa i Portugal? Det kom uventet men var et særs hyggelig og godt møte med James Frost og hans viner forrige uke på en pressetur til arranger av Vinkonsortium CVR Lisboa. Gården er en perle av et sted med eget kapell…

Les mer


Mullineux White Blend 2014

Når jeg først saumfarer viner fra Sør-Afrika er det ikke til å komme forbi Mullineux og denne flotte hvitvinen som er laget på Chenin Blanc, Clairette Blanche, Viognier og Semillon Gris. Den er rett og slett knallbra. Mullineux Family Wines ble etablert i 2007 og drives i dag i hovedsak av Chris…

Les mer


Røstipoteter med ishavskaviar

Superenkelt å lage men også en velsmakende forrett. Basta! til 4 personer 8 rå poteter ishavskaviar 2 ss usaltet smør seterrømme 1/2 rødløk pepper salt Skrell og riv de rå potetene. Legg de revne potetene i et rent kjøkkenhåndkle og vri ut mest mulig av væsken. Bland potetmassen med smeltet smør,…

Les mer


Kyllingklubber med asiatisk barbecuesause

Det var noe ekstra godt med smakene når kyllingklubbene ble stekt på denne måten. Chilioljen ga litt ekstra varme uten at det ble for mye og søtpotetene var perfekt saltet og stekt. Når en i tillegg får viner som passer til blir det et tipp topp måltid, enten som hovedrett eller tapas. til 4…

Les mer


Vinpakke del 1

Når jeg spiser et bedre måltid ute på restaurant velger jeg som regel vinpakke for å teste vinvalgene andre har satt sammen, noen ganger oppdager jeg nye supre sammensetninger mens andre ganger erfarer jeg hvilken jeg ikke skal bruke sammen:) Det er ikke lett å finne den ene vinen som gir den…

Les mer


Schloss Gobelsburg Ried Heiligenstein 2011 / 2015

Jeg har smakt de før, men blir ikke lei av vinene til Gobelsburg. De holder en jevn høy kvalitet og har smaker som jeg setter pris på. 2015 er i tillegg en spesielt god årgang i Østerrike og ellers i Europa. Jeg fikk smaksprøver av den tilsendt av produsenten da den dessverre ikke er tilgjengelig…

Les mer


Weingutt Wittman

foto © Georg Fischer av Jørund Leknes. Weingut Wittmann har i flere år vært en av mine absolutte favorittprodusenter i Tyskland. Sammen med Klaus Peter Keller har Philip Wittmann bidratt til en renessanse for vin fra Rheinhessen. De lager perfeksjonerte viner fra de aller beste vinmarkene i…

Les mer


Chowder med mais

Skal du først lage en høstsuppe må du prøve denne chowderen til Henrik Henriksen som jeg fant oppskriften til i A-Magasinet for et par uker siden. Jeg har kun gjort små endringer på oppskriften og resultatet ble en fyldig og god suppe og alt ble spist opp med stor innlevelse. til 4 personer 4…

Les mer


Fersk kreps, spagetti og blåskjell!

Nå er det tredje gang jeg lager denne retten på kort tid og det er ikke til å komme forbi, det er diggedidiggbart og smaskens godt! Ohhh, det spises i timesvis, at maten blir kald, det gjør ingenting! God vin til og måltidet er komplett! Dessert? Neitakk, er mett og god! Retten satte jeg sammen…

Les mer


Katharina Wechsler

Katharina Wechsler, foto © Weingut Wechsler av Jørund Leknes Katharina Wechsler er en relativt ny vinmaker i Rheinhessen, hun tok over familiegården i 2009. I Norge har hun vært kjent for en svært prisgunstig tørr Kirchspiel og samt noen matvennlige rieslinger med litt restsødme. Katharina har…

Les mer


Sør-Afrikanske viner i medvind

foto © Bouchard Finlayson Visste du at Sør-Afrika er det 8. største vinproduserende land i verden i dag? De siste 10 årene har vært en revolusjon for sørafrikanske viner i Norge og rundt om i verden forøvrig. Unge vinmakere dukker opp med den ene godbiten etter den andre, samtidig som de etablerte…

Les mer