Mullineux White Blend 2014

mullineux-old-wines-2014_m
Når jeg først saumfarer viner fra Sør-Afrika er det ikke til å komme forbi Mullineux og denne flotte hvitvinen som er laget på Chenin Blanc, Clairette Blanche, Viognier og Semillon Gris. Den er rett og slett knallbra.

Mullineux Family Wines ble etablert i 2007 og drives i dag i hovedsak av Chris og Andrea Mullineux med foretningspartnerne Analjit Singh og Peter Dart. På kort tid har de blitt kjent for å lage noen av Sør-Afrikas beste viner og fikk pris for beste rødvin i 2013 og 2016 og ble «Winery of the Year» i 2014 og i 2016. Gården ligger omtrent en times kjøretur nordøst for Cape Town i Swartland. Her produserer de i dag omtrent 160 000 flasker på 40 hektar vinmarker. 66% av produksjonen eksporteres, for det meste til England, USA, Tyskland og Norge.

Vinen ble ganske enkelt kalt «Old Vines» fordi den er laget på druer fra vinranker som er opptil 80 år gamle og «White Blend» fordi den er lager på hvite druer! Druene kommer fra fem vinmarker i ulike deler av Swartland: To av marken er i Kasteelberg, en med 35 år gamle Chenin Blanc vinranker som står i sedimentært steinete og skiferbasert grunn, den andre står på 40-70 år gamle bushvintrær; den tredje marken er på 80 år gamle vinranker med Clairette Blanche druer; den fjerde, i Paardeberg, har 55 år gamle Semillon Gris stokker dyrket i granittjord; den femte marken har 16 år gamle Viognier vintrær som står i jernrik jord vest for Malmesbury. Swartland er velsignet med en overflod av gamle vinranker med Chenin druer som også er ryggraden i denne blenden. De andre variantene, Clairette Blanche Viognier og Semillon Gris er brukt for kompleksitet, balanse og aromatisk løft.

Nå satte jeg stor pris på 2014 årgangen men når produsenten melder at 2015 er en drømmeårgang, er det bare å glede seg til den kommer.  

fileds-mullineux
Mullineux Chenin marker, foto © Mullineux and Leeu Family Wines

vinifikasjon
Drueblandingen til Old Vines, eller White Blend som den også kalles, er 73% Chenin Blanc, 13% Clairette Blanche, 10% Viognier, 4% Semillon Gris. Alle vinene deres er laget så naturlig som mulig, kun naturlig fermentering, ingenting fjernes eller legges til bortsett fra minimalt med svovel.

Etter innhøstning kjøles druene ned i egne rom. Deretter presses hele klasen og mosten får ligge i ro over natten. Mosten overføres til fat for å fermenteres i 8 uker med naturlig gjær. Vinen lagres i 11 måneder i franske 2000 liters Foudre eikefat, 20% nye, uten ekstra svovel, på lees til våren. I løpet av denne tiden ferdigstilles den malolaktiske gjæringen. Vinen rackes og blandes helt frem til den ufiltrert tappes på flaske.

smaksnotater
White Blend er en elegant og lett fyldig vin med fin friskhet og smaker av modne pærer, mandler og nøtter, smaker som holder stand før den avrundes med en tørr utgang. Den kommer mer til sin rett med mat til synes jeg, vinen ble med glede konsumert til en risotto med rød paprika, broccoli, stekt kylling og baconbiter, det var ikke feil. Men luft den gjerne en time eller to i decanter før du gir deg i kast med den, vil du lagre den noe lenger kan du gjøre det frem til 2022, og kanskje noe lenger. Eller kortere.

Prøv den også til sjømatrisotto og svinesautè. Men temperer den først til 12º C, da kommer smakene i vinen best frem, ihvertfall med mat til. Jeg lot den like godt stå i glasset til den bikket 15° C, da kom det frem litt mer rik frukt og kremet tekstur frem, noe jeg digget stort!

Mullineux White Blend 2014

Mullineux and Leeu Family Wines