Katharina Wechsler

winzerin1a
Katharina Wechsler, foto © Weingut Wechsler

av Jørund Leknes

Katharina Wechsler er en relativt ny vinmaker i Rheinhessen, hun tok over familiegården i 2009. I Norge har hun vært kjent for en svært prisgunstig tørr Kirchspiel og samt noen matvennlige rieslinger med litt restsødme. Katharina har fortsatt å lage god vin og at hun dessuten er veldig hyggelig. Dette er mitt mest lærerike vingårdsbesøk.

Katharina Wechsler hadde advart meg mot at hun sannsynligvis ikke hadde mye tid til meg, fordi innhøstingen kom til å starte rundt den dagen jeg hadde tenkt meg innom. Hun holder til i Westhofen, ca 40 min på sykkel fra Worms. Jeg ble først møtt av en kontaktsøkende og hyggelig hund som syntes det var ekstremt spennende med besøkende. Inngangspartiet er ikke like stilrent og sterilt som hos de litt større virksomhetene jeg har vært innom, men desto hyggeligere. Det er også et stort pluss å få snakke direkte med vinmakeren selv. Da jeg ankom var Katharina stresset og sa at hun ikke hadde tid til meg akkurat nå, men hvis jeg ville kunne jeg få se på pressing av druer. For meg var det en stor bonus å få se litt produksjon før jeg fikk smake på vinene.

Firefox Browser Template
foto © Weingut Wechsler

Da jeg besøkte Wechsler var det svært varmt i Tyskland. Temperaturen kom opp i 32 grader på dagtid og den duppet knapt under 20 grader i løpet av natta. Derfor hadde de startet plukkingen allerede kl 6 den morgenen for å unngå at det skulle bli for varmt. Innhøstinga startet med huxelrebe, som skal brukes i musserende vin. Jeg fikk se på starten av pressinga og analyse av druejuicen. Den klokket inn på 86 grader oeschle med 9 g/l syre.

I Norge er tysk vin i stor grad synonymt med riesling. Riesling er også den viktigste druen i Rheinhessen, men den står likevel for under 20 prosent av arealet. Katharina dyrker i tilegg til riesling både silvaner, scheurebe, pinot blanc, huxelrebe, müller-thürgau, pinot gris, chardonnay, pinot noir og sauvignon blanc (og kanskje noen til?).

Wechsler eier totalt 17 ha vinmark i Westhofen, med Benn (6,5 ha monopol), Steingrube, Kirchspiel, Aulerde og Morstein. Vinmarkene ligger tett i tett, men har likevel en del forskjell i jordsmonn. Benn er den desidert minste av vinmarkene i Westhofen, og har et jordsmonn med løss og mergel. Morstein er en svært stor vinmark på 180 ha. Siden Morstein er så stor er det varierende kvalitet avhengig av hvor i vinmarken parsellene ligger. I tillegg kommer en mindre parsell i Osthofen hvor det blant annet dyrkes chardonnay.

grapes_big
foto © Weingut Wechsler

Vinifikasjonen skjer med unntak av pinot noir og noe chardonnay i 100 % rustfri stål. I produksjonshallen står det et titalls store ståltanker. Hun har også eksperimenter på gang med skallkontakt på hvitviner, uten at jeg fikk prøvesmake på det.
Heldigvis for meg hadde David Schildknecht vært innom noen dager i forveien, så Katharina hadde svært mange åpne flasker i skapet. Det blir spennende å se hans analyser og se om vi har samme oppfatning om vinene. Ikke bare besøket hos Wechsler har etterlatt meg i takknemlighetsgjeld til Schildknecht. I Pfalz fikk jeg nemlig mulighet til å smake to TBA-er fra en annen produsent som hadde blitt åpnet for ham. Det kommer kanskje en rapport fra det besøket også.

Jeg forsøkte å skrive detaljerte notater underveis, men det er begrenset hva man får til med relativt kort tid med hvert glass. Vinene ble smakt fra Zalto universalglass. Jeg smakte både weissburgunder, silvaner, chardonnay, sauvignon blanc, scheurebe, riesling og pinot noir. Rieslingene er selvfølgelig stjernene, men det var gøy å prøve tørr scheurebe. Katharina lager bevisst rieslinger som er ganske reduktive, og jeg merket en del reduksjon selv på viner som hadde blitt åpnet flere dager i forveien. Vinene er slanke med svært høy syre. For de tørre vinene synes jeg 2014 er bedre enn 2015, i alle fall på dette tidspunktet. De tørre vinene er fortsatt et lite knepp bak de Keller og Wittmann lager, men prisen er også mye lavere.

weingut_map

Westhofen silvaner 2015
Silvaner har begrenset med frukt sammenlignet med riesling. Mer fedme og medium syre. I munnen finner jeg litt saltmineralitet som hever vinen noe. God lengde og helt sikkert en bra matvin. Jeg har ikke fal t for silvaner ennå, men jeg bør kanskje heller smake toppvinene fra Franken for å forstå hva druen kan gi.

Scheurebe trocken 2015
Tidligere har jeg bare smakt edelsøt scheurebe. I likhet med sauvignon blanc er scheurebe en aromatisk druesort. Der sauvignon blanc ofte dufter solbærbuskblad, finner jeg her cassis. Aromatisk nese med både hylleblomst og grapefrukt. Fruktdreven i munnen med en frisk syre som sitter lenge i. Denne kunne lurt mange til å tippe sauvignon blanc i en blindsmaking.

wechslers-viner
foto © Weingut Wechsler

Benn riesling 2015
Syrlig og kjølig frukt på nesen. Juicy, hakket mindre streng syre enn Kirchspiel i samme årgang som jeg oppfattet som ganske streng. Veldig bra lengde. Litt høy alkohol?

Morstein riesling 2015
300 flasker laget. Lukket. Svært høy syre og veldig lang. Trenger tid og luft.

Morstein riesling 2014
Den beste tørre rieslingen jeg smakte. I motsetning til flere lukkede viner hopper denne nesten ut av glasset. Bred nese med epler, gul steinfrukt og blomster. Slank og elegant, men likevel intens.

Kirchspiel riesling feinherb 2015
Sitrus og gul steinfrukt. Zesty og juicy. Svært høy syre gjør dette til en feinherb som fint kan nytes uten mat.

Schweisströpchen riesling 2015
Denne har jeg smakt i 2013-årgang før, men 2015 har både høyere sukkerinnhold og syre. Dette er Katharinas hyllest til Mosel. Druematerialet kommer fra Kirchspiel, med rieslingkloner fra Nik Weis. Bak et slør av reduksjon finner jeg sitrus og blomster. Hele 108 g/l sukker, men med over 10 g/l syre blir det likevel ganske velbalansert og juicy. Sukkerinnholdet gjør likevel at for meg er dette en vin som krever mat hvis jeg skal drikke mer enn et glass av den. Bør gå veldig godt til spicy asiatisk mat.

Krichspiel riesling beerenauslese 2015
100% botrytiserte druer. Høstet på 140 grader oeschle. Etter å ha spyttet ut kjenner jeg fortsatt appelsinskall et halvt minutt etterpå. Ekstrem lengde.

Benn riesling beerenauslese 2015
Hele 150 grader oeschle. Der kirchspiel BA domineres av sitrus viser Benn BA mer gul steinfrukt og eple / kvede. Begge BA-ene ligger på rundt 10 g/l syre.

Etter å ha smakt på 20 flasker med vin fikk jeg en liten omvisning i noen av vinmarkene. Katharina kjørte meg rundt og viste meg Benn, Aulerde, Kirchspiel, Morstein, Brunnenhäuschen og Steingrube. Jeg fikk til og med tatt en titt på den kjente parsellen med Pinot Noir som Keller har i Morstein.

Til slutt tok vi farvel etter et besøk som endte opp med å vare i to og en halv time. Jeg er imponert over at Katharina tok seg så mye tid selv om innhøstingen er i gang. Dette var mitt mest lærerike produsentbesøk så langt.

Wechslers viner på Vinmonopolet

Weingut Wechsler