Hva er en god vin?

foto © Martin Larsen

Tja, hva er egentlig en god vin? Det enkleste svaret er en vin som gir deg en god smaksopplevelse. Å finne de gode vinene er ikke så vanskelig som en skal tro, men det du må være litt over gjennomsnittlig interessert og åpen for å lære.

–  –  –

For meg er en god vin er kombinasjonen av førsteinntrykket gjennom duftene fra glasset, bekreftet gjennom smakene. Vinen skal være balansert og gi en god munnfølelse som sitter lenge i. Den skal gjerne ha gjenkjennbar frukt, men samtidig også en syrlighet eller friskhet som løfter og balanserer smaksinntrykket, samtidig som smakene blir hengene lenge i munnen.

Når jeg startet å smake/lære om vin, var jeg svært usikker på hva jeg egentlig skulle smake når noen snakket om spesifikke ting som tanniner, fatpreg med mer. Ved å ta noen innledende kurs på Vinfagskolen, Kulinarisk akademi, Norske Vinklubbers Forbund og andre, samtidig som jeg smakte mange viner og skrev ned det jeg gjenkjente og etterpå fikk bekreftet noen av mine antagelser gjennom andre vinkjennere sine smaksnotater om samme vin, begynte jeg sakte men sikkert å skape meg mitt eget språk og trygghet på å videreformidle det jeg gjenkjente og satte pris på. Etterhvert som jeg smakte meg gjennom mange viner over flere år utviklet kunnskapen min seg og jeg kunne etterhvert bedre gjenkjenne kvalitetene i en vin. En viktig faktor for å lære og finne gode viner er å smake mange forskjellige vintyper, fra mange vinmakere og fra mange forskjellige land. Vær nysgjerrig og åpen for nye opplevelser. Eventuelt kan du ganske enkelt følge en vinskribent hvis forslag stemmer overens med dine egne smaker og opplev gode viner på den måten.

Barberadruer fra Piemonte. foto © Jørn G. Broll

Jeg følger mange vinskribenter på nett, møter andre vininteresserte og tar alltid kontakt med vinmakerne hvis viner jeg skriver om for å holde meg orientert om hvordan vinene lages, hvilke som er gode og hvilke årganger som man skal være obs på. Men det viktigste er at jeg får smakt mange forskjellige viner og årganger på smakinger hos importørene eller på store smakinger stelt i stand av distributører eller Aperitif. Gjennom min lille vinklubb utforsker vi gjerne dyrere viner ved å spleise på flaskene. Ofte lager vi mat sammen og prøver frem forskjellige viner for å se hvilken som passer best til den enkelte rett.

Når man smaker på en vin er det også greit å vite at noen faktisk trenger mat for å komme til sin rett. Noen trenger gjerne å luftes, eller dekanteres, mens noen til og med har feil på seg og kan/bør returneres til Vinmonopolet. Det er ikke så lett å orientere seg, eller få det beste ut av en vin, men gevinsten er desto større når du finner frem til en supergod vin eller mat/vin-kombinasjon. Opplevelser som jeg har hatt mange av opp gjennom de siste årene og har hatt glede av å dele med leserne på siden min.

Hvordan gjenkjenne feil på vinen

Hvordan kombinere mat og vin

Sukkerinnhold i vin

Hva er en god årgang

Vin/Brennevin-utdanning (WSET)

Wine for beginners

Becoming a wine expert