Eplekake med blåbær og vaniljekrem

Eplekake m blaabaer_1

Jeg følger opp eplekakebakingen med en skikkelig godbit av en kake etter oppskrift av Eivind Landsvik. Den er mektig, den er god og ikke vanskelig å lage.

250 g smør
250 g sukker
250 g mel
5 egg
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
6 store epler
150 g skogsblåbær

Pisk smør og sukker hvitt og porøst. Ha i eggene, ett av gangen. Rør godt mellom hver gang. Sikt inn vekselvis hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i røren, til den er fin og jevn. Smør en liten firkantet form (ca ½ langpanne, med høye kanter) raust med smør og strø sukker og kanel over. Bruk samme mengde som du ville hatt på toppen av på en standard eplekake. Kutt eplene i terninger og plasser dem tett i tett utover formen.

Vaniljekrem
1 stk vaniljestang
5 dl kremfløte
1 dl sukker
2 ss maizena
5 eggeplommer

Pisk eggeplommer, maizena og sukker i en bolle. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene og ha frø og stang i en kjele med kremfløte. Kok opp mens du pisker jevnlig. Fjern vaniljestangen og hell fløten over eggeblandingen og pisk kraftig. Ha det tilbake i kjelen og varm forsiktig opp mens du pisker hele tiden, helt til blandingen tykner. Avkjøles.

Hell vaniljekrem i en sprøytepose og hell så kakesmeten over eplene. Når den er fint fordelt sprøyter du vaniljekrem ned i smeten med passe avstand, gå over med en slikkepott så du får tettet hullene. Til slutt strør du blåbærene oppå smeten og setter kaken i ovnen på 180 g i 30-40 min.

Sjekk om kaken er ferdig stekt, ta den ut og snu den før du setter den tilbake i ovnen på grill og steker den i fem minutter til slik at sukkeret karamelliseres.

Avkjøl kaken litt før servering.

Kühn 2012

Selv om kaken godt kan serveres uten drikkefølge, mektig som den er, synes jeg at denne vinen gir kaken et viff av friskhet. Kühn Oestrich Lenchen Kabinett 2012  var en av nyhetene på Vinmonopolet i juni, og selv om sødmen står i sentrum her er den allikevel livlig og frisk gjennom et høyt syrenivå. Harmonisk og velbalansert vin, som balanserer flott mot blåbærene og vaniljen i kaken.