Fersk kreps, spagetti og blåskjell!

spagetti-symphoni-ii

Nå er det tredje gang jeg lager denne retten på kort tid og det er ikke til å komme forbi, det er diggedidiggbart og smaskens godt! Ohhh, det spises i timesvis, at maten blir kald, det gjør ingenting! God vin til og måltidet er komplett! Dessert? Neitakk, er mett og god! Retten satte jeg sammen med inspirasjon fra «To grådige Italienere» s.66 og «Stiansen til hverdags» s.106.

til 4 personer

1 kg blåskjell
3 dl olivenolje
4 stk  ferske kreps
8 hvitløksfedd
1 rødløk
1 løk
1 rødløk
1/2 hvitvin
1 rød chili
bladpersille
salt & pepper
ferskt brød
små runde tomaten

Rens og vask blåskjellene. Kast de som ikke lukker seg når du banker de mot kanten av kjøkkenbenken.
Varm olivenoljen i en dyp stekepanne, finkutt 1 liten løk, en halv chili og 5 fedd hvitløk og ha de i gryten. La de frese til løken blir gyllen og myk, 5 min. Ha i hvitvinen og blåskjellene, ha på lokket og la dampe/koke i 5-10 minutter. Ta gryten av platen og ta ut blåskjellene. Skvis saften av sitronen opp i gryten, grovhakk en god neve bladpersille og ha i sammen med 3 dl kremfløte, en klype salt og en omgang med pepperkvernen. Kok opp og la koke i 5 minutter. Ta av platen igjen og ha blåskjellene i gryten og hold varm frem til servering.

Jeg var på Statholdergaarden hvor vi ble servert noen flotte retter og la merke til en liten detalj som både var morsom og smakte godt. Små runde tomater uten skinn som ble servert lune, utrolig enkelt, veldig godt. Det måtte prøves. Sa jeg at det var enkelt? Alt du trenger å gjøre er å vaske tomatene og legge de i ovnen på 180° C i en halv time. Tomatskallet skal da være lett sprukket, nå tar det noen sekunder å dra av skallet. Ferdig!

Ferske kreps koster jo litt men det er bare så mye mer å foretrekke enn ferdigkokte. Jeg fikk tak i noen store og fine av eksemplaret på Fiskeriet, og siden de var så store beregnet jeg 1 kreps per person. Del krepsene i to, fjern magesekken og tarmkanalen, og legg krepsene på et stekebrett. Bland sammen olivenolje, finhakket hvitløk, chili og litt bladpersille og ha over krepsene. Forvarm ovnen på 200° C og stek krepsene i ca. 10-15 minutter.

Mens krepsene er i ovnen koker du 400 g fersk spagetti i lettsaltet vann i 4-5 minutter. Når alt er klart serveres det med noen gode skjeer av den eminente sausen og litt revet parmesan. Nam!

von-winning-sauvignon-blanc-2013-1
Von Winning Sauvignon Blanc 2013
På duft slår det straks imot fersken og tropiske frukter, det smaker heldigvis ikke så fruktig og fyldig som duften skulle tilsi, men den har i aller høyeste grad en egenart ved seg. Duftene gjenspeiles i smakene men mer dempet med en flott syrestruktur, balanse og noe fedme (fat). Akkurat fedmen og den ekstra lagringstiden den har fått i forhold til 2015 årgangen gjør den til en litt mer egnet kandidat til maten. Wechslers 2013 Benn Riesling ble også smakt til, en fin vin som er noe slankere og med et fersken preg, men det var altså egenarten til Von Winnings Sauvignon Blanc som jeg helt klart synes var det beste valget til dagens rett. Vinen var på sitt beste når temperaturen var på rundt 10º C.

PS! Linken til vinen tar deg til 2015 årgangen, det er en lettere og mer syredrevet vin, men med noe av den samme kvalitetene som 2013. Det er egentlig bare å handle noen av 2015 årgangen og legge de på langs. Jeg fant noen eksemplarer på Skøyen VP, men siden Vinmonopolet ikke har oversikt over 2013 årgangen lengre må man neste bare ta en tlf til spesialbutikkene og høre om de tilfeldigvis har noen flasker liggende.

PS! Tallet 1 til høyre på etiketten henviser til første drueselektering. Les; bedre kvalitet.

Det ble litt mye PS her men jeg kommer heller ikke unna å anbefale Leitz sin Magdalenenkreuz Spätlese 2010. Den er litt mer sødmefull enn de andre, men syrenivået gjør at den ikke fremstår fullt så søt som kakestykket på Vinmonopolet angir, men server den temperert til 8-9º C. Et pluss er at du får denne Leitz magnumen til samme pris som Von Winnings:)