Novembernyheter fra Gaia Wine & Spirits

Serralunga (Massolino)

Det lanseres cirka 700 nyheter på dagens novemberslipp på Vinmonopolet. Vin, brennevin og hele 83 juleøl fra inn- og utland. Jeg har smakt endel av vinene hos forskjellige importører som vil bli lagt ut på bloggen fortløpende. Vinarius sin California satsning og OMAs vin er allerede lagt ut. Dagens innlegg er viet Gaia Wines sine nyheter og årgangsendringer. Smakingen hadde mange gode viner fra blant annet Piemonte og Toscana, hvor jeg her kun har tatt med meg et lite (men godt) utvalg med en prislapp fra 115.-kr til 240.-kr.

Casamatta Rosso 2012
Dette er en gammel kjenning som jeg har vært passe fornøyd med inntil denne årgangen som jeg synes hadde en overraskende god intensitet og fruktdrevet smak. Noe av dette skyldes lav avling og derfor også mer intens frukt på denne årgangen.

Vinen er laget på utvalgte økologiske druer fra eldre vinranker i det sentrale Toscana, all vinifikasjon og lagring i stål og sement for ikke å unødig påvirke vinens naturlige fruktighet og struktur. Det er en saftig vin med gode smaker av plommer, kirsebær og moreller. Her er god intensitet i smakene, fremtredende tanniner og frisk syre. Den er noe kort men gleden varer lenge nok for denne fine hverdagsvinen som kun koster 115.- kr! Drikkes innen 2-3 år.

Prøv den til pizza, soppsuppe eller drikk den uten mat.

Gaia_WS1

Casabianca Chianti Colli Senesi Riserva Belsedere 2007  
Druene til denne Chiantien høstes manuelt, hvoretter de mykpresses og vinifiseres i stål. De overføres så ufiltrert til lagring i 18 måneder i eldre barriques. Vinen gjennomgår en grov filtrering under flasketapping og lagres ytterligere 6 måneder på flaske før salg.

Nykomlingen Belsedere byr på florlette toner av sherry på duft og smak. Her er det i tillegg godt med mørke solbær og bjørnebærsmaker. Samtidig er den syrefrisk, med god intensitet og bra med tanniner. Totalt sett fremstår den som en spennende og behagelig vin. Kan lagres i 7-8 år.

Matfølge til denne er gjerne rødt kjøtt, som Bistecca Fiorentina med en smaksrike saus til.

Burlotto Verduno Pelaverga 2012  
Pelaverga er et nytt druebekjentskap for meg, et møte som var av de bedre. Druene til denne vinen kommer fra Burlottos over 200 år gamle vinmarker i åsene rundt landsbyen Verduno i Piemonte, ca 10 minutters kjøretur nord for La Morra. Vinen vinifiseres i åpne fat av fransk eik og gjæringen tar ca 7 dager. Vinen får malolaktisk gjæring i stålfat og lagres deretter i større botte (35-50 hl) i 3 måneder før den overføres til stålfat i ytterligere 2 måneder før flasking.

Pelavergaen har en flott duft av varme åssider med et snev av jordbær. Den har gode smaker av røde bær og moreller med et lett krydret preg. I det hele tatt en deilig florlett vin med fin balanse og god lengde. Drikkes best innen 6-7 år.

Prøv denne til oliventrekt skrei , eller villsvinstek med russiske erter.

Burlotto 2012

Burlotto Barbera d’Alba 2012  
Druene vinifiseres i åpne botte i 10 dager før malolaktisk gjæring foregår i stålfat. Etter ferdigstilt malolaktisk gjæring overføres vinen til 35-50 hl botte for lagring i ytterligere 8-9 måneder før vinen tappes på flaske.

Dette er en meget god Barbera å ta med seg inn i høstmørket. Mørk lilla på farge med en flott kjølig duft av mørke bær. Elegante smaker av kirsebær, blåbær, med et hint av lær og vanilje. Pent eiket, og i det hele tatt en gjennomgående flott balansert vin. Lang og fin utgang. Drikkes innen 5 år.

Denne er et godt følge til høstens retter, som for eksempel entrecot i soppsaus eller kalvegryte.

Elio Altare Barbera d’Alba 2012  
Druene dyrkes i La Morra sonen, fra vinstokker plantet i 1975 og 1995. Etter innhøsting presses druene forsiktig og gjæres på temperaturkontrollerte ståltanker i 4 -5 dager. Vinen lagres videre på brukte fat i 5 måneder, før den flasketappes og lagres ytterligere 6-8 måneder på flaske.

Blant mange gode viner på denne smakingen stakk blant annet denne Barberaen seg ut. En super fin Barbera fra en topp produsent. Den hadde en enestående balanse med florlette toner og en fin syre. I tillegg har den en underliggende kraft av kirsebær og vanilje som gir vinen det lille ekstra. Veldig lang og god ettersmak. Kan lagres i opptil 5 år.

Dette er en vin som går godt til Indrefilet med hasselbackpoteter, Grillet indrefilet, skinker og pølse.