Entrecot i soppsaus

I går kveld kom en kompis, Kåre, innom med noen flotte entrecot steker. På en time snekret vi sammen dette måltidet med det jeg hadde tilgjengelig på kjøkkenet. Det beste valget av de to vinene vi smakte til var helt klart Villa Cafaggio Chianti Classico 2009.

til 2 personer

2  entrecotfileter
12 sjampinjonger
10 snacktomater
ruccola, rapida– og batavia salat
1 dl bringebær- eddik
soyasaus
solsikkeolje
2 dl hvitt sukker
3 dl oksefond
2 dl fløte
1 dl rødvin
1 dl øl
1 gulrot
1/4 fennikkel
2 fedd hvitløk
2 sjalottløk
rød chilippepper
smør

Begynn først med å lage saus. Strø hvitt sukker jevnt utover en tørr stekepanne på medium varme, og la det smelte (pass på at det ikke svir seg). Ha over bringebæreddik og la det koke inn. Varm opp 2 dl vann og bland inn 0,5 dl oksefond. Hell over i pannen, litt om gangen. La det redusere. Ha i rødvinen og ølet. Grovhakk gulrot, fennikel og sjalottløk og ha i sausen. La det koke inn til det halve. Sil av og la sausen småkoke 10 minutter til før du smaker til med fløte og pepper. Smelt inn 1 ss smør like før servering.

Kjøttet bør være romtemperert i en time før steking. Hvis ikke stykkene er like tykke anbefales det å banke den tykkeste til den er like tykk som den andre. Da blir de likt stekt.

Pepre og salte kjøttet. Varm olje i en stekepanne, tilsett litt smør og la det bruse ut før kjøttet legges i og brunes på alle kanter. Finhakk sjalottløk, hvitløk og chilipepper og stek lett i samme panne med en ekstra smørklatt i. Hell det over i et ildfast fat, legg stekene over og stek i forvarmet stekeovn ved 180 ºC i ca 15 minutter. Ta stekene av pannen og la de hvile i 10 minutter.

Ha tomatene i det ildfaste fatet sammen med kjøttet og sett det hele inn i ovnen igjen og stek til kjernetemperaturen er på 55 ºC. Steketid avhenger av tykkelsen på kjøttstykket.

Skjær soppen i båter og fres gyllenbrun i smør sammen med finhakket sjalottløk. Tilsett hvitløk mot slutten av steketiden. Hell i litt soyasaus og la stå på medium varme til alt er klar til servering.

Drikkeforslag: Villa Cafaggio Chianti Classico 2009