Indrefilet med hasselbackpoteter

Indrefilet med hasselback

til 4 personer

800 g indrefilet av okse
salt og pepper

Tørk av kjøttet og skjær vekk eventuelle trevler. Legg i ovnen på 90° C i ca 2,5 time til kjøttet har en kjernetemperatur på 64° C. Ta ut av ovnen og la hvile.

saus
70 gr sukker
1 dl epleeddik
5 dl oksekraft
3 dl xx rødvin
8 stk sjalottløk
3 stk gullerøtter
1 ss hele røde pepperkorn
1 ss hele grønne pepperkorn
4 ss smør

Smelt sukker på medium varme og tilsett eddik. la det koke litt inn og tilsett rødvinen. Rens og skjær sjalottløk og gullerøttene i grove biter, ha 1 /3 av de i kraften sammen med pepperet. Kok inn til ca. halvparten. Ha i kraften og kok vesken ned til det halve. De siste 10 minutten har du i resten av gullerøttene og sjalottløken, de får en supergod smak av å kokes i kraften. Sil av kraften og hold den varm til maten skal serveres.

hasselbackpoteter
8-10 poteter
½ ts salt
1 ts pepper
½ dl revet ost
2 ss smør
2 ss strøkavring
½ ts paprikapulver

Kok potetene halvferdig. La de dampe av seg og skjær dem flate i bunnen (så de står støtt). Skjær tynne skiver inn i poteten, men ikke helt igjennom – de skal henge sammen i bunnen. Sett potetene i en smurt ildfast form, pensle de i smør, strø krydder og tørket kavring over og legg revet ost på toppen. Stekes på 225° C i ca. 45 minutter til potetene har fått en gyllen overflate. Ta de gjerne ut et par ganger underveis og hell det smeltede smøret over potetene.

Servèr med smørdampet broccoli og ovnstekte tomater. Tomatene legges i en ildfast form med litt olje, salt og pepper, og settes i ovnen på 200° C i ca 15-20 minutter.

Tre Pile 2008

Til denne retten dro jeg frem en gammel kjenning, Aldo Conterno Barbera d’Alba Conca Tre Pile 2008 fra kjelleren. Tidligere har jeg vært heldig med å matce den til Ovnstekt Lammecarè, men den passet helt utmerket til denne retten også. Nå er det 2009 årgangen av Tre Pile som er tilgjengelig på vinmonopolet, en noe slankere årgang, men fremdeles med fin kraft og fylde.