Gode vinopplevelser i 2018!

Det finnes i dag totalt 21 500 forskjellige varer på Vinmonopolet, omlag 4000 av disse finnes på butikkhyllene mens det største utvalget, hele 16 000 produkter, finner du på bestillingsutvalget (BU)! Det er med andre ord mange godbiter der som ikke er så synlige, men som jeg prøver å grave frem. Noen av disse har fått plass her på hjemmesiden min i 2018 mens andre har fått plass på min Instagram-profil.

–  –  –

Ch. Musar 2006 (75cl)
Ikke mange produsenter leverer så konsekvent gode viner som Chateau Musar. Noen årganger er dog spesielt gode, som denne 2006 årgangen som jeg har hatt gleden av å smake ved flere anledninger. Det er bare noen få 75 cl flasker igjen, men til gjengjeld er det en god del magnum av denne tilgjengelig. Chateau Musar ble grunnlagt i 1930 og regnes som Libanons ledende vingård. På 180 hektar mark i 1000m høyde, en halvtimes kjøretur nord for Beirut i Bekaadalen, har druene perfekte vekstvilkår fordi Bekaa er så å si sykdomsfri og har nesten aldri frost. Dette sammen med en middeltemperatur på 25 grader celsius og mye regn om vinteren, bidrar til Chateau Musars flotte viner.

Musar 2006 er en stor vin med dyp, moden og saftig smak av søte kirsebær, solbær, pepper, avslepne tanniner og pent integrert syre. Silkemyk og lang ettersmak. Drikk temperert til 17-18º C og da gjerne til rødvinsmarinert indrefilet av lam eller indrefilet med rødvinsglasert løk.

Chateau Musar

Rall Cinsault 2017
Donovan Rall er en av de som jeg synes har fått det ganske bra til på de 10 årene han har laget vin i Swartland. Han studerte egentlig psykologi, men halveis ut i studiet bestemte han seg for at det var vinmaker han ville bli. Etter å ha gjennomført ønologistudiet på Stellenbosch Universitetet kom hans første årgang i 2008. Spesielt denne Cinsaulten holder høy kvalitet, men også hans Ava Chenin Blanc og Rall White er fantastisk flotte viner.

Rall Cinsault 2017 er en blodfersk, leskende vin med friske og fyldige smaker av modne kirsebær. Det fyller hele munnhulen og er til behag, faktisk en av de bedre Cinsault jeg har smakt. Frukten og syren gir den en helt spesiell dimensjon som gleder stort. Smakskurven har et lett tørt midtparti og utgang. Det er en intens vin med flotte rene og presise smaker og pent integrerte tanniner. Digger den helt og holdent! Temperer den helst til 14-15º C. God stemning!

Rall Wines

Fèlsina Fontalloro 2011
Det er alltid spennende og lærerikt med horisontal-smakinger av samme vin. Denne ganger smakte jeg Fontalloro 2011, 2012 og 2013. I følge årgangs-rapportene fra området var 2013 en klassisk god årgang mens 2011 var en spesielt varm årgang noe som resulterte innhøsting allerede i slutten av august. Men på smakingen denne uken var det nettopp 2011 som viste seg å være den vinen med mest eleganse, friskhet og leskende fruktighet. Men vær også obs på den supre 2015 årgangen som finnes i noen utvalgte spesialbutikker både på magnum og 75 cl.

Fontalloro 2011 lover godt allerede på duft. En sval eim av modne kirsebær, bålrøyk, tørket kjøtt, nøtter og lær slår imot fra glasset. Både på duft og smak var det stor forskjell på opplevelsen når smakt fra Riedel vinum Bordeaux og Zalto Universal. Det var Zalto glasset som best fikk frem både dufter og smaker. Selv 7 år gammel viser den overraskende modne men friske takter på smak. Den er bare helt nydelig med rene, svale og elegante smaker av kirsebær, lær og sopp. Alkoholen på 14% er sammen med eiken pent integrert og tanninene er lett pirrende. Smakene ligger lenge og behager med en elegant friskhet.

Félsina

Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2015
Rajat Parr lager noen av de bedre Chardonnay som kommer fra California. Dette er den enkleste av hans 6 tilgjengelige Chardonnays på Vinmonopolet. Men la deg ikke lure, det er en meget god vin i en god årgang til en overkommelig pris (231.-). Druematerialet til denne vinen er hentet fra de mest kjente vinmarkene, Santa Rita Hills, Santa Maria og Santa Ynez.

Santa Barbara Chardonnay 2015 luftes helst i 2 timer på karaffel før konsum, eller gi den noen år til (2-5) på langs så vil den få frukten bedre frem. Nå er vinen slank og lekker med litt ekstra punch i utgangen. Gule frukter, grapefrukt, knust stein, hasselnøtter, modne epler og et ørlite preg av eik er noen smaksinntrykk som jeg sitter igjen med. Alkoholen er moderat, 12,5%, som kler vinen meget godt. Det er god lengde og intensitet i smakene og en fin syrlig nerve og en tørr utgang. Jeg fikk mest ut av vinen når den nådde en temperatur rundt 14-15º C. Den kan lagres i opptil 20 år!

Drikk gjerne vinen til torsk med søtpotetpure eller ganske enkelt grillede blåskjell, ikke noe dikkedarer, kun blåskjell rett på rist, høy varme og la de ligge til de åpner seg. Spises som de er. Supergodt, rett og slett!

Sandhi Wines