Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2015

Dette er den enkleste av Sandhi sine 6 tilgjengelige Chardonnays på Vinmonopolet. Men la deg ikke lure, det er en meget god vin i en god årgang til en overkommelig pris (231.-). Druematerialet til denne vinen er hentet fra de mest kjente vinmarkene, Santa Rita Hills, Santa Maria og Santa Ynez.

–  –  –

Sandhi Wines ble startet av Rajat Parr, Charles Banks og Sashi Moorman, så sent som i 2010 men lager allerede en rekke superfine Chardonnay og Pinot Noir viner. Raja deler produksjonslokaler sammen med Stolpman Vineyards en ca. 2,5 timers kjøretur nord-vest for Los Angeles og er blant annet nærmeste nabo til Black Sheep Finds. Rajat startet sin karriere som lærling hos en av USA mest kjente sommelierer, Larry Stone hos Rubicon in San Francisco. Selv har Rajat også blitt en meget anerkjent sommelier i tillegg til at han har skrevet flere fine vinbøker, for eksempel Secrets of the Sommeliers.

Under Sandhi merkelappen produserer de 60 000 flasker per år på 20 hektar vinmarker hvor vinrankene er fra 5-47 år gamle. I tillegg til Sandhi Wines startet Rajat Parr og Sashi Morman også Domaine de la Cote i 2013 hvor de eier markene selv og lager noen av Californias beste Pinot Noir viner. Produksjonen her er på 20 000 flasker i året. Prøv for eksempel Bloom’s Field Pinot Noir så skjønner du fort hvor god de er! Om ikke det var nok startet samme duo Evening Lands Winery i Oregon i 2014, hvor de produserer 60 000 flasker av Chardonnay, Pinot Noir og Gamay. Er du i Lompoc kan du for eksempel stikke innom Lompoc Wine Ghetto og smake vinene deres og mange andre vinmakere fra området.

Chardonnay fra California er uten tvil den viktigste av alle amerikanske viner. Den er i alle fall den mest tilgjengelige druen med mer enn 38 000 hektar beplantede marker. Men selv om det produseres ganske mye av vinen har kvaliteten på vinene blitt bemerkelsesverdig god, kanskje spesielt de 10-15 siste årene.

fakta
– 40% produsent av produksjonen eksporteres til England, Sverige, Norge, Danmark og Frankrike
– beste årganger er så langt 2011 og 2014

Vinmarken La Cote ved Sta. Rita Hills. foto © Freddy Sandberg

vinifisering
Druene er et utvalg av Chardonnay druer fra Sta. Rita Hills, Santa Maria og Santa Ynez markene hvor vinrankene i gjennomsnitt er 30 år gamle. Vinen gjæres i brukte franske eikefat, uten tilsetninger. Etter å ha fullført malolaktisk gjæring, modnes den videre, fremdeles på brukte franske fat i 12 måneder før den overføres til rustfrie ståltanker og får 6 måneders hvile, før den filtreres og tappes på flaske.

smaksnotater
Luft vinen helst i 2 timer på karaffel eller gi den noen år til (2-5) på langs så vil den få frukten bedre frem. Nå er vinen slank og lekker med litt ekstra punch i utgangen. Gule frukter, grapefrukt, knust stein, hasselnøtter, modne epler og et ørlite preg av eik er noen smaksinntrykk som jeg sitter igjen med. Alkoholen er moderat, 12,5%, som kler vinen meget godt. Det er god lengde og intensitet i smakene og en fin syrlig nerve og en tørr utgang. Jeg fikk mest ut av vinen når den nådde en temperatur rundt 14-15º C. Den kan lagres i opptil 20 år!

Drikk gjerne vinen til torsk med søtpotetpure eller ganske enkelt grillede blåskjell, ikke noe dikkedarer, kun blåskjell rett på rist, høy varme og la de ligge til de åpner seg. Spises som de er. Supergodt, rett og slett!

Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2015

Sandhi Wines