Rall Cinsault 2017

Donovan Rall lager de deiligste viner fra sitt hjem i sør-afrika. Opplest og vedtatt! Sist jeg tok frem denne vinen var jeg begeistret, nå er jeg solgt.! 2017 årgangen overgår 2014 så det holder!

–  –  –

Donovan Rall er en av de som jeg synes har fått det ganske bra til på de 10 årene han har laget vin i Swartland. Han studerte egentlig psykologi, men halveis ut i studiet bestemte han seg for at det var vinmaker han ville bli. Etter å ha gjennomført ønologistudiet på Stellenbosch Universitetet kom hans første årgang i 2008.

Donovan eier fremdeles ikke vinmarker selv, men sier i dag at han nesten kjøpte noen marker i Riebeeksrivier nylig, men med tørken som har vært de 2 siste årene var tilgang til vann der et problem. Så han leter stadig videre, men har det ikke travelt og er glad for å jobbe med de vinmarkene han har nå. Fra å kun lage to viner i 2014, Rall Red og Rall White, lager han nå også Grenache Blanc og Cinsault. Druene kjøpes inn fra 10 forskjellige vingårder, for det meste fra Swartland regionen (Paardeberg), Stellenbosch (Bottelary og Helderberg) og Piekenierskloof. Totaltproduksjonen har doblet seg fra 10 000 flasker i 2016 til 22 000 flasker i år. Håpet er at de to vinmarkene han lager sin toppvin, Ava, på, skal produsere flere druer som den gjorde før tørken slo inn i 2016. Da kan han potensielt øke produksjonen til 25 000 flasker.

2017 er en spesielt god årgang. Avkastningen var veldig lav dette året noe som også ga mer konsentrasjon, lavere sukkernivå, høyere syre og lavere alkohol. Donovan plukket også druene sine tidligere enn vanlig og mener det gjorde et positivt utslag på vinene.

fakta
– totalproduksjonen av Cinsault er på 3500 flasker

Bush-vintrær. foto © Rall Wines

vinifikasjon
Rall Cinsault 2017 kommer fra to 36 år gamle bush-vinmarker, en i Swartland og en i Darlingappelasjonen, like utenfor Malmesbury mot kysten bare et par kilometer fra grensen til Swartland. Begge markene har for det meste samme jordsmonn, leire med litt jernrik koffieklip. Druene fra Swartland gjærer med 50% hele drueklaser og modnes deretter i betongegg. Druene fra Darling markene gjærer med 100% hele drueklaser og får pigeage (punch downs) før den modnes i 8 måneder på gamle 228 liter eikefat. Vinene blandes til slutt og tappes, lett filtrert, på flaske. At vinen er innom betongegg gjør at den holder seg ganske fersk, noe som gir blenden en ekstra fin dimensjon.

smaksnotater
Jeg kjenner det med en gang; dette er en blodfersk, leskende vin med friske og fyldige smaker av modne kirsebær. Det fyller hele munnhulen og er til behag, faktisk en av de bedre Cinsault jeg har smakt. Frukten og syren gir den en helt spesiell dimensjon som gleder stort. Smakskurven har et lett tørt midtparti og utgang. Det er en intens vin med flotte rene og presise smaker og pent integrerte tanniner. Digger den helt og holdent! Temperer den helst til 14-15º C. God stemning!

Vinen er en super følgesvenn til konfiterte kyllinglår eller lammecarè med jordskokksuppe.

Rall Cinsault 2017

Rall Wines

arkiv:
Rall Cinsault 2015
Rall White 2014