Konfiterte kyllinglår

Coq au vin_1

Inspirert av Hilde Gulbrandsen på Appetitt.no havnet det ferske kyllinglår på bordet i helgen. Det var guttas kveld, øl og vin på bordet, pent oppdekket med sedvanlige blittslamper hengende rundt om på begge sider av bordet. Romantisk opplegg med andre ord! Men det hindret oss ikke å nyte maten og drikken til det fulle.

til 4 personer

4 store og ferske kyllinglår
230 g andefett
6-8 sølvløk
10 små tomater

På Meny har de store og flotte kyllinglår fra Holte gård som jeg godt kan like. Jeg plukket opp 4 stk av kyllinglårene og en boks andefett fra Gårdsand (230g), og vel hjemme igjen ble de lagt i en ildfast form sammen med andefettet og satt inn i ovnen på 120° C i ca 2,5 – 3 timer. Mot slutten av steketiden la jeg sølvløkene og tomatene sammen med kyllingen.

poteter
500 g poteter
kyllingkraft
pepper
salt

Skrell potetene og kok de i 15 minutter i lettsaltet vann, de skal ikke være gjennomkokt. Hell av vannet og la de dampe fra seg før du skjærer bort litt av endene og så deler potetene i to. Legg de ut en ildfast form med kyllingkraft til midten av potetene, salte og pepre etter ønske og stekt i ovn på 200° C i ca. 30-40 minutter.

jordskokkpurrè
8 stk jordskokker
salt pepper
trøffelolje
fløte
melk

Skrell og del jordskokkene i passe store biter. Kok de forsiktig i melk til de er møre. Hell av melken og kjør jordskokkene i kjøkkenmaskin med litt fløte, og smak til med salt, pepper og noen dråper hvit trøffelolje.

saus
4 dl rødvin
2 hvitløksfedd
1 løk
2 ss smør
100 g tomatpurre
400 g shitakesopp

Finkutt løk og hvitløken og fres til den er blank sammen med 1 ss smør i en panne. Hell over rødvinen og la den koke inn til det halve. Rør inn tomatpurrèen og hold sausen varm. Ha 1 ss smør en panne og fres shitakesoppen i 2-3 minutter. Ha soppen sammen med rødvinssausen før servering.

Volnay Les Mitans

Jeg hadde spandert en relativt dyr vin (670.-) til denne retten, Volnay 1er Cru Les Mitans 2009 fra Domaine de Montille, som var perfekt til maten. Det er en floral vin med ekstremt fin balanse og elegant fruktighet, lette smaker av bjørnebær, solbær og sort pepper. Druene til vinen er organisk og biodynamisk dyrket. Vinen fant jeg på polet i Valkendorfsgaten i Bergen i sommer, men 2008 årgangen kan fremdeles spesialbestilles gjennom importøren, Moestue (spesialimport@moestue.com).

Jeg hadde også en flaske av Hervè Suhaut sin Saint Epine 2013 til. Tidligere har jeg smakt 2007, 2009 og 2011 ågangen av denne og Hervè leverer jevnt over viner av høy kvalitet (Blant annet kan du nå få tak i hans Souhaut Syrah 2012 til kun 165.- kr). Sainte Epine er laget på 100% Syrah, det vil si den lables som Syrah men druen heter egentlig Serine og er en variant av Syrah, er økologisk dyrket, har en konsentrert og saftig, elegant frukt med en fin friskhet. I det store og det hele var det et minneverdig måltid med supergode viner til.

Domaine de Montille

Domaine Romaneaux