Musserande Eplemost fra Grønvik Gård

Endelig et deilig sprudlende alkoholfritt produkt, fremstilt av 100% epler, uten andre tilsetninger enn kullsyre for boblenes skyld. Og for et likandes produkt! Smaker godt og er sunt!

–  –  –

Elisabeth Grønvik og familien er ildsjelene bak Grønvik Gård som har vært i familiens eie siden tippoldemoren, Martha Serina Olsdotter, fikk gården i morgengave i 1874. Men det var ikke før i begynnelsen av 1800 tallet at husmannen, Bjørn Andersen, plantet de første epletrærne på tomten. Grønvik gård ligger i Fister kommune i Rogaland, omlag 2 timers kjøretur nord-øst for Stavanger. Her vokste Elisabeth opp og reiste ofte rundt med faren på torget eller til butikkene i Stavanger for å selge jordbær, eple og plommer fra bilen. Av 6 søsken var det Elisabeth som hadde det største ønske om å drive gården videre, så i dag er det hun og mannen, med god hjelp av barn og svigerbarn som lager de lekreste eppledrikker på 50 dekar dyrka mark og 15-16 000 trær. Produksjonen er økologisk og første prøveproduksjon etter at de startet å foredle eplene sine selv, kom i 2011.

Da jeg smakte eplemosten deres for første gang for noen måneder siden, ble jeg straks overrasket over de gode og rene smakene og synes samtidig at spesielt de musserende eplemostene var forfriskende gode. De vil garantert bli populære som aperitiffer her i huset. Et godt alkoholfritt alternativ!

Grønvik Gård

Karin Schneider (t.v.) har en lett rosa farge. På smak er den lett og frisk med god, fyldig, særegen smak, litt rabarbra preg over den. Samtidig har den et fint syrlig kick og små perlende bobler. Denne er nok min favoritt.

Aroma (t.h) har en lys ferskenfarge og er lettere på smak enn Karin Schneider men med samme friskhet, lett pirrende bobler og en fin balanse mellom det søte og det syrlige.

Karin Schneider er en gammel dansk eplesort som egentlig var på vei ut siden det var få som ville dyrke den, men på Grønvik hadde de heldigvis en stor hage med dette epletreet. Eplemost av dette eplet ble oppdaget litt tilfeldig. Da de så fargen for første gang ble de overrasket og trodde det ikke var noe bra siden de ikke var vant med å se eplemost med en slik farge. Men i dag er de veldig glade for at de tok vare på denne spesielle sorten som siden har høstet mange priser for sin farge men også for sin litt annerledes smak. Aroma er en eplesort som kom fra Sverige i 1970. I dag er den en krysning mellom Ingrid Marie og Filippa.

Produksjonen av de musserende eplemostene er ikke stor, og er foreløbig ikke en gang å finne på hjemmesiden til Grønvik gård. Men den kan bestilles rett fra gården til 129.- kr per flaske, eller den kan fås hos Engebret Kafé eller Jessheim-landhandleri

Grønvik Gård

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: