Gode rødvins-opplevelser i 2019!

På årets siste dag har jeg funnet frem fire rødviner som har satt spesielt godt inntrykk på meg i løpet av 2019. Det finnes i dag i overkant av 26 000 forskjellige varer på Vinmonopolet, omlag 4000 av disse finnes på butikkhyllene mens det største utvalget, hele 16 000 produkter, finner du på bestillingsutvalget (BU)! Det er med andre ord mange godbiter der som ikke er så synlige, men som jeg prøver å grave frem. Noen av disse har fått plass her på hjemmesiden min mens andre har fått plass på min Instagram-profil.

–  –  –

Segni di Langa Langhe Pinot Nero 2017

Gian Luca Colombo er utdannet ved La Scuola Enologica di Alba etterfulgt av 5 års studier ved Universitetet i Torino, Viticulture og Oenology, hvor hans avhandling vant en pris for beste unge forsker. Hans første 3 årganger ble vinifisert hos den ikke ukjente, Federico Scarzello. Gianluca er også hovedønolog for Reva Winery, som tok over markene til Cascina Ebreo for noen år siden. I tillegg er han konsulent for 14 andre vinhus i Barolo, Barbaresco og Toscana! I år planlegger han også å plante en ny Pinot Nero mark i Dogliani på 550 meters høyde.

100% Pinot Nero 2017. Det en ung vin, lys og super lett på smak med fin ren frukt. Lett kjennbare smaker av bringebær, florlett fatpreg, saftig og frisk med et pent tanninsk bitt. En deilig hverdagsvin til pizza eller avocadopasta! Drikk temperert til 16° C og etter 2 timers lufting.

Segni di Langa

 

Cascina Fontana Barbera d´Alba 2016

Det siste året har jeg blitt bedre kjent med de flotte vinene til Cascina Fontana som holder til i Monforte, like sør for Alba by. Gården er en typisk familiebedrift, som så mange andre gårder i området, hvor Mario Fontana nå er 6. generasjon vinmaker, sammen med konen Luisa og sønnene deres Edoardo og Vasco. Mario tok over driften i 1995 og lager i dag vin på 5 hektar egne vinmarker i Castiglione Falletto, Valletti, Villero og Pozzo, en i Serralunga, Sinio og en i La Morra, Gallinotto.

Dette er en nydelig Barbera som har det meste jeg søker etter i en vin; dybde, friskhet, balanse og eleganse. Friskheten er fremtredene men den har også god dybde i frukten med en leskende god dybde i frukten, smaker av lette kirsebær, moreller, lett krydret, integrert eik, floral med lange bløte tanniner og god lengde på smakene. Den gleder på alle plan!

Denne kan fremdeles kjøpes på enkelte vinmonopol, men kan også bestilles direkte fra importøren. Minste bestilling er da på 12 flasker.

Cascina Fontana

 

A Tribute to Grace Grenache 2016

Angela Osborne er egentlig fra New Zealand og kun tilfeldighetene gjorde at hun endte opp som vinmaker i Sonoma i 2007. Mens Angela studerte dokumentarfilm på universitetet i Auckland i New Zealand fikk hun i 2002 et 3 måneders internship hos Simi Winery i Healsburg i Sonoma Valley, USA. En dag besøkte hun Unti Vineyards og fikk smake en Grenache vin som gjorde at hun ble fast bestemt på å bli vinmaker og lage vin på denne druen.

Vinen gleder straks og gir deilige og konsentrerte smaker av røde syrlige bær, tobakk, godt balanserte smaker, integrerte tanniner, med et lett preg av fat. Utgangen er tørr, syrlig og leskende med god intensitet. Jeg smiler for hver munnfull! Den drikker absolutt nydelig nå i sin ungdom og vill fortsette å glede i minst 5 år til.

A tribute to Grace Wine Co

 

Silvia Cellars Old Vine Zinfandel Reserve 2013

Silvia Cellars er en familiedrevet vingård i Hopland, California, omlag 2 timers kjøretur nord for San Francisco. Her lager de omlag 48 000 flasker viner fra noen av Californias beste vinmarker i Napa Valley, Sonoma County, Mendocino County, Amador County og Paso Robles. Eventyret begynte da oldefaren deres i 1860 startet å produsere viner på Sicilia, før familien i 1991 flyttet til USA og igjen begynte å lage viner i California sommeren 2009. I dag eier de selv kun 8 hektar vinmarker men kjøper i tillegg druer fra 5 til 10 utvalgte druedyrkere. 70% av produksjonen er fra egne druer (Cabernet Sauvignon og Zinfandel) mens resten er innkjøpte Chardonnay, Syrah og Viogner-druer. De produserer tilgjengelige, fyldige, velbalanserte viner til rimelige priser på vinranker som er alt fra 11 til 90 år gamle.

Denne må ha hatt godt av å ligge noen år for den drikker usannsynlig bra nå. Vinen er sammensatt med saftige modne smaker av bjørnebær, kirsebær og bringebær sammen med en kompleks krydret undertone og en lett eiket stil. Leskende flott frukt, balansert og med et fint syrenivå og saftige, lett bitende, tanniner med en lang og behagelig utgang. En svært flott vin til en relativt god pris, kvaliteten tatt i betraktning. Gi den helst 2 timer på karaffel og den vil åpne seg som en fiol. Så finkornet og delikat vin!

Drikk temperert til 16º C og da vil den gå perfekt til lammecare med jordskokkpurè.

Silvia Cellars