Silvia Cellars Old Vine Zinfandel Reserve 2013

Fra Dry Creek i California, får du her en fantastisk fin Zinfandel, en slepen diamant, som egentlig ble lansert i 2016 og raskt ble utsolgt. Men nylig var importøren heldig og fikk tak i noen flere flasker (295 stk) og nå er den enda bedre drikkeklar, et funn for den vinofile som liker spesielt gode viner.

– – –

Silvia Cellars er en familiedrevet vingård i Hopland, California, omlag 2 timers kjøretur nord for San Francisco. Her lager de omlag 48 000 flasker viner fra noen av Californias beste vinmarker i Napa Valley, Sonoma County, Mendocino County, Amador County og Paso Robles. Eventyret begynte da oldefaren deres i 1860 startet å produsere viner på Sicilia, før familien i 1991 flyttet til USA og igjen begynte å lage viner i California sommeren 2009. I dag eier de selv kun 8 hektar vinmarker men kjøper i tillegg druer fra 5 til 10 utvalgte druedyrkere. 70% av produksjonen er fra egne druer (Cabernet Sauvignon og Zinfandel) mens resten er innkjøpte Chardonnay, Syrah og Viogner-druer. De produserer tilgjengelige, fyldige, velbalanserte viner til rimelige priser på vinranker som er alt fra 11 til 90 år gamle.

Totalt lager de 7 viner. En Chardonnay, en Three Barrels White (en blend av Pinot Grigio, Viogner og Sauvignon Blanc) og fem røde viner; Three Barrels Red (en blend av Cabernet Sauvignon, Syrah og Zinfandel), to Cabernet Sauvignon ( Napa Valley og North coast) samt to Zinfandel (old Vine og North Coast). 2013 årgangen, som 2012, var en fantastisk årgang, fra tidlig vinter til innhøstingen kunne ikke forholdene vært mer perfekte. Høsten var tørr og varm og gav optimal modning for druene.

fakta
–  de beste årgangene har vist seg å være 2012, 2013, 2014 og 2017. (2019 meldes også å være en svært god årgang)
– 90% av produksjonen deres selges i hovedsak til Mexico, Canada, Danmark, Norge, Sverige, Hong Kong, Japan, Kina og Bahamas

Antonio Silvia i vinmarkene. foto ©️ Silvia Cellars

vinifikasjon
Druematerialet til denne er 100% Zinfandel hvor 87% kommer fra Dry Creek Valley, 6% fra Alexander Valley og 7% fra Mendocino County hvor vinrankene er alt fra 50 til 90 år gamle. 2012 og 2013 var de første årgangene hvor de brukte naturlig gjæring og modnet vinen videre i 18 måneder på amerikanske, franske og ungarske eikefat fordelt på 70/30 brukte/nye fat. Til slutt lot de den flaskemodne i 18 måneder før salg. De jobber etter gamle italienske vinproduksjonsmetoder, hvor en god dose tanniner, en tørr stil med balansert frukt og en lang finish står i senter.

smaksnotater
Denne må ha hatt godt av å ligge noen år for den drikker usannsynlig bra nå. Vinen er sammensatt med saftige modne smaker av bjørnebær, kirsebær og bringebær sammen med en kompleks krydret undertone og en lett eiket stil. Leskende flott frukt, balansert og med et fint syrenivå og saftige, lett bitende, tanniner med en lang og behagelig utgang. En svært flott vin til en relativt god pris, kvaliteten tatt i betraktning. Gi den helst 2 timer på karaffel og den vil åpne seg som en fiol. Så finkornet og delikat vin!

Drikk temperert til 16º C og da vil den gå perfekt til lammecare med jordskokkpurè.

Silvia Cellars Old Vine Zinfandel Reserve 2013

Silvia Cellars