Cascina Fontana Barbera d´Alba 2016

Det har vært litt stille fra denne kanten en stund, ferie og 3 uker med bronkitt får ta skylden. Hva er da mer gledelig enn å oppdage en ny strålende Barbera når nå endelig smaksløkene er på rett kjøl igjen?

–  –  –

Det siste året har jeg blitt bedre kjent med de flotte vinene til Cascina Fontana som holder til i Monforte, like sør for Alba by. Gården er en typisk familiebedrift, som så mange andre gårder i området, hvor Mario Fontana nå er 6. generasjon vinmaker, sammen med konen Luisa og sønnene deres Edoardo og Vasco. Mario tok over driften i 1995 og lager i dag vin på 5 hektar egne vinmarker i Castiglione Falletto, Valletti, Villero og Pozzo, en i Serralunga, Sinio og en i La Morra, Gallinotto.

Barberaen deres lages på druer som er dyrket innenfor Barolosonen, en barbera som jeg synes står ut blant mange fra området som en svært god vin. En vin som har kapasitet til å modne og utvikle seg pent i 10-12 år fremover og vil bli rundere, jevnere og mer sammensatt med tiden.

Mario Fontana med sønnene Edoardo og Vasco. foto © Cascina Fontana

vinifikasjon
Barberaen er en blanding av druer fra Sinio (60%) og druer fra Castiglione Falletto (40%). Mosten gjæres i rustfrie ståltanker på naturlig gjær, uten kontrollert temperatur og maserasjonen tar bare så lang tid som alkoholgjæringen trenger (omtrent 10 dager). Vinen modnes delvis på sementtanker og delvis i brukte barriques, begge i rundt et år, før vinen blandes sammen og tappes på flaske og lagres videre der i minimum 6 måneder.

smaksnotater
Dette er en nydelig Barbera som har det meste jeg søker etter i en vin; dybde, friskhet, balanse og eleganse. Friskheten er fremtredene men den har også god dybde i frukten med en leskende god dybde i frukten, smaker av lette kirsebær, moreller, lett krydret, integrert eik, floral med lange bløte tanniner og god lengde på smakene. Den gleder på alle plan!

Prøv gjerne vinen til pasta med oksehale. Nam!

Cascina Fontana Barbera d´Alba 2016

Cascina Fontana