Grillet tunfisk med gnocchi

grillet tunfisk

Oppskriften hadde vært klar lenge, nå fant jeg endelig noen stykker tunfisk som var så innbydende at jeg ikke kunne la de ligge urørt. Prøv gulrotpurè til ropte fiskehandleren etter meg. Det hele ble et festmåltid som garantert vil bli laget igjen!

til 4 personer

900 g tunfisk
300 g gnocchi
10 små tomater
6 fedd hvitløk
1 stor løk
1 sitroner
olivenolje
50 gram fetaost
1 neve friske basilikumblader

Kok opp 2 liter vann i en gryte med 3 ts salt. Ha i gnocchi og la koke i ca 7 minutter, til den nesten er al dente, sil av vannet og la den stå og dampe av seg. Varm litt olivenolje i en sautépanne. Ha i løk med 1 ts salt og fres på middels varme til den begynner å bli myk og blank (ca 5 minutter). Del tomatene i fire og ha i pannen sammen med to tredjedeler av den finhakkede hvitløken. Stek over middels varme til tomatene begynner å falle fra hverandre, slå av varmen og la stå.

Ta resten av den hakkede hvitløken i en kopp med 1 dl olivenolje, en god klype salt, pepper og saften av en halv sitron, og la stå.

gulrotpurè
1/2 kg gulrøtter
150 g smør
1,5 dl kremfløte
gressløk

Rasp og del gulrøttene i små skiver, kok opp til mør. Sil av vannet og sett gryten tilbake på platen over middels varme. Ha i smør og stapp gulrøttene med en potetstapper. Ha i kremfløten og kjør det hele med en stavmikser til du får en glatt purè, smak til med en klype salt.

Ha tomatblandingen i gryten med gnocchien og rør godt sammen over middels lav varme. Kryst saften fra 1/2 sitron over gnocchien og bland forsiktig. Ta pannen bort fra varmen. Bryt fetaosten i biter og ha i, krydre med salt og pepper etter smak. Holdes varm til servering

Varme grillen til middels høy varme, sil av hvitløken fra oljeblandingen og pensle tunfiskstykkene med oljen. Ha ekstra salt og pepper på hvis ønskelig. For 2 cm tykke stykker holder det å grille stykkene i ca 2,5 minutter per side for medium stekt, 4 minutter på hver side for godt stekt. Serveres umiddelbart. Dekk eventuelt med aluminiumsfolie for å holde varm i noen minutter.

Kutt basilikumbladene på langs og bland sammen med gnocchien like før servering.

Jean Paul Chardonnay 2013_

Etter å ha bestemt meg for å lage tunfisk og gulrotpurè saumfarte jeg det lokale Vinmonopolet og fant noen fine kjenninger. Jean Paul Bruns Beaujolais Chardonnay Classic 2013 og en flaske av Carillon Bourgogne Chardonnay 2013.  Det skulle det vise seg at friskheten til Jean Paul Bruns Chardonnay skulle være det beste valget. Den hadde fedmen, som også Carillon hadde, men i tillegg hadde det ekstra friske elementet som skulle til for å løfte retten et hakk opp. Uansett ikke så dumt å ha to gode viner til et godt måltid.

PS! Begge vinene trengte en times tid i karaffel for å åpne seg og få frem frukten.

info om tunfisk