Sayadieh Samak, libanesisk fisk og ris

Kokken, Henrik Henriksen, har komponert mange fine retter som ikke er for vanskelige å lage. Denne oppskriften fant jeg i A-magasinet (#12) i Aftenposten og ble inspirert til å lage den selv. Resultatet ble en annerledes men særdeles velsmakende rett. -  -  - til 4 personer 600 g torskefilet 3 dl basmatiris 3 dl olivenolje 1 dl pinjekjerner 1 dl skåldede mandler 2 hele kanelstenger 3 dl…

Les mer


Matrot Bourgogne Chardonnay 2007

  Kraftig men likevel veldig elegant mineralpreget duft, noe fat, smør og flint og masse lime samt frisk gul frukt og en touch av blomster. Fyldig anslag, stoflig, følger duften veldig godt opp, særlig er mineralpreget tydelig men det får følge av mer og mer frukt som lime og epler utover,…

Les mer


Chateu Musar 2001

En knallgod Libanesisk vin fra Bekaadalen. Varm rik og kjøttfull stallpreget duft med mye modne røde bærtoner, en god dose lær, krydder og urter. Bløtt og fyldig anslag, med en god syre og myke, pirrende tanniner. Lang og deilig avslutning. En solid munnfull som vil utvikle seg videre i minst 10…

Les mer


Fersk Pasta

Ca 1 kg ferdig deig 700 g semolinamel eller durumhvete 1 ts salt 5 egg 6 eggeplommer Ha mel og salt i en stor bolle. Lag en grop i midten av melet. Bland melet og eggene godt sammen med hendene. Skrap deigen ut på en ren benk og elt den riktig godt. Tilsett mer egg hvis deigen blir for tørr. Trykk…

Les mer


Delizie

6 ferske lasagne plater (125g) 1 squash 1 ss olivenolje 1 ts salt 200g emmetaler eller comte ost 150g kokt skinke 200g kjøttdeig Tomatsaus 1 løk 1 dl olivenolje 1 boks plommetomater 1/2 ts salt 2 ss sukker Béchamelsaus 2 1/2 ss smør 2 1/2 ss hvetemel 5 dl melk 1/2 ts salt 1/2 ss hvit pepper 2 ss…

Les mer


Sainte Epine 2007

Fyldig dyp duft med veldig tett syrahpreg av rått kjøtt, masse røyk, svart pepper, tjære, råolje, svarte oliven. Bløtt anslag, fantastisk fylde, silkemyke tanniner, nydelige syrer, veldig stofflig uten at det går utover elegansen, heftig mineralsk finish, sitter veldig lenge med nydelig preg av…

Les mer


Calem LVB 2003

Denne er ung myk og mørk i frukten. Duft av mørke søte bær, varm og innbydende med snev av kjøtt, fat, sjokolade. En superdeilig myk og innsmigrende ung portvin for de neste årene. Meget godt kjøp. Passer til mørk sjokolade eller som kosevin. Laget på; 40 % touriga nacional, 30 % tinto roriz, 30 %…

Les mer


Creolske reker med ris

1 liten boks tomater 2 ss smør 1-3 deler oliven olje 1 søt paprika 1 løk 2 selleri stenger 1 grønn pepper 2 ss tomatsaus 1 fersk tomat 1-4 kopper tørr hvitvin 1 kg reker eller kongereker litt Cayenne peper Div klyper Maldon-salt 1 ss sort pepper 1 ss hvit pepper 1 fersk tyme 2 ss……

Les mer


Bær i Vaniljesaus

1/2 vaniljestang 2 dl fløtesaften av 4 pasjonsfrukt 100 g hvit sjokolade 200 g søt kondensert melk 1 kg frosne bær (sukres lett) Kok opp fløte og vaniljestang. Hakk sjokoladen i grove biter, og rør den ut i fløten sammen med kondensert melk. Bærene taes ut 30 minutter før servering, legges i glass…

Les mer


Lammesadel

Gni kjøttet med hvitløk, rosmarin, salt og pepper. Snitt fettsiden på sadelen. Brunes i stekepanne i ca 5 minutter til kjøttet er gyllent og fettet er sprøstekt. Stekes videre med fettsiden opp i stekeovnen på 180° i ca 15 minutter. La kjøttet hvile i ca 10 minutter. Skjær deretter kjøttstykket…

Les mer


Pio Cesare Barolo 2004

En av de store Baroloene. Nesen er typisk Nebbiolo, med mye eik i anslaget. Ikke spesielt kompleks nese. Stor og kraftig konsentrert smak som varer lenge. Hint av fioler, bjørnebær syltetøy, lakris og  kryddernellik. Tydelig vanilje på nesen også etter en stund.  Nydelig vin. Må dekanteres (1t).…

Les mer


Barmens stekte pærer

4 pærer av type Passe Crossanne 2 ss smør 4 ss brunsukker 1 vaniljestang ½ dl lønnesirup 50 g lyse og mørke rosiner 30 g pinjekjerner 1 ss smør 1 ss sitronsaft 1½ dl fløte Del pærene i 1 cm tykke skiver. Varm 2 ss smør i en panne, tilsett brunsukker og legg pæreskiver i pannen. Del vaniljestang på…

Les mer


Lammefilet med senneps-smør

800 g Ytrefilet av lam Smør til steking Salt og nykvernet pepper 150 g Smør 1 Kvast(er) Rosmarin 4 ss Persille 1 ss Fransk sennep, fin 1 ss Sennep, grov 4 ss Brødsmuler 5 dl Lammesjy Nypoteter Kantareller 1 Løk 6 Tomater Potetpuré: Skrell potetene og del i to. Kok potetene med hakket sjalottløk og…

Les mer