Weingut Petra Unger

Jeg har vært noen ganger på Østerrikets Erste Lagen smakinger og har fått servert noen av toppvinene av både Riesling og Gruner Veltlinere. Etter å nylig ha smakt Petra Unger sine to viner står det klart for meg at de ikke bare er overraskende gode, men holder vel så høy standard som noen av de beste i Østerrike. I tillegg er de svært pent priset til 210.-kr og 224.-kr.

–  –  –

Weingut Petra Unger holder til i kommunen Furth ved siden av Göttweig i vinregionen Kremstal, bare en times kjøretur rett vest for Wien. Petras far, Wolfgang Unger, var første generasjon vinmaker på gården og startet den som en hobby i 1964, men det var ikke før i 1987 at gården for alvor startet vinproduksjonen. Petra overtok gården etter faren døde i 1999, etter å blant annet ha gjort ferdig vinmaking-utdannelsen sin ved University of Natural Resources and Life Sciences i Wien og hatt praksis på en vingård i California.

I dag produserer hun 15 forskjellige viner basert på Grüner Veltliner (60%), Riesling, Sauvignon Blanc og Gelber Muskateller (25%), samt Zweigelt, Pinot Noir, Merlot and a Cuvée of Cabernet Sauvignon (10-15%) på 11 hektar vinmarker med en årlig totalproduksjon på omtrent 80 000 flasker. Vinmarkene ligger på begge sider av elven Donau ved den østlige inngangen til Wachau-dalen. På primært bergterrasser på Gaisberg og Hinters Kirchl, høyt over Donau, lagrer lokal-typiske steingjerder den varme dagen til langt utover kvelden som gir perfekt vekstgrunnlag for Rieslingene. Herfra kan man også nyte utsikten over elven Donau til de solfylte stedene Gottschelle og Oberfeld, som strekker seg under fjellet Göttweig med sitt monumentale kloster.

Petras vinmarker nedenfor benediktinerklosteret Göttweig Abbey. foto © Weingut Petra Unger

Vinrankene til Grüner Veltliner Ried Oberfeld ble plantet i 1961, mens Riesling Ried Gaisberg ble plantet i 1964, Grüner Veltliner Ried Gottschelle ble de plantet i 2003, mens Grüner Veltliner Ried Hintere Point er fra 1970-tallet. Alle vinene herfra er små skatter med flotte aromaer som kommer fra at røttene i disse markene går dypt og får god mineralitet.

Petra forteller at hun er fascinert av å jobbe med naturen, så hun studerte jordbruk med fokus på planteproduksjon/vindyrking. Å være i harmoni med naturen og ta utfordringene år etter år for å gjøre det som skal til for å lage karakterfulle viner er noe som er viktig for henne. Kvalitet skapes i vinmarkene, når jeg jobber ute med vinrankene er det for å dyrke og ivareta de på best mulig måte og kun benytte naturlige produkter, greeenharvest og høsting utført for hånd som gjør det mulig å gi hver vinstokk den nødvendige behandlingen den krever og på den andre siden å kunne velge de beste druene. I kjelleren gjelder “less is more” og jeg legger stor vekt på en veldig skånsom behandling av druene. Vår region tilbyr fantastiske betingelser for produksjon av karakterfulle hvitviner, og jeg vil bruke dette potensialet for å få den unike karakteren til hvert nettsted til å utfolde seg i glasset. Klimaendringene har gjort at druene har modnet tidligere de siste årene med mer varme og tørre somre, men heldigvis har vi fremdeles kjølige netter som hjelper å forlenge modningsprosessen og hjelpe til å opprettholde syrenivået og oppnå godt balanserte viner.

fakta
– 60% eksporteres i hovedsak til Tyskland, Belgia, Nederland, Sveits, Tsjekkia, Danmark, Norge og USA
– Weingut Petra Unger er medlem av de to vinprodusent-foreningene 11 women & their wines and Traditionsweingüter Austria.
– hun produserer også konjakk og flaskefermentert sekt

Petra Unger i vinmarken. foto © Roxy Wines

Petra Unger Ried Gaisberg Erste Lage Kremstal Reserve Riesling 2018

vinifikasjon
Druene ble plukket for hånd i midten av oktober fra marken “Gottschelle”. Etter forsiktig pressing og destemming fikk mosten hvile over natten, temperaturkontrollert. Neste morgen ble den ferske mosten overført til en ny tank hvor spontan-gjæringen startet. Etter 20 dager på temperaturkontrollerte (18-21°) ståltanker modnes vinen videre i 8 måneder, før den så ble overført til en ny tank hvor bare litt av gjærrestene fulgte med og den fikk nye 6 måneders modning. Til slutt ble vinen klaret med bentonitt og tappet på flaske.

smaksnotater
Denne Rieslingen trenger en time på dekanteren før den åpner seg opp og gir full valuta for pengene. Fra glasset kommer det friske dufter av melon og fersken som også kommer frem på smak. En meget behagelig, konsentrert, leskende og frisk vin som har meget gode og balanserte smaker av gule, lett modne frukter. Tørr og fast med lang og god syrlighet og god lengde på smakene. En vin som godt kan nytes alene men som også er svært vellykket til mat også, for eksempel Skalldyrsuppe med krabbe og reker eller pesce al forno. Anbefalt drikketemperatur 10-11° C.

Petra Unger Ried Gottschelle Erste Lage Kremstal Reserve Grüner Veltliner 2018

vinifikasjon
Druene ble plukket for hånd i midten av oktober fra marken “Gottschelle”. Jordsmonnet består av løss og grus fra istiden. Etter forsiktig pressing og destemming fikk mosten hvile over natten. Neste morgen ble den ferske mosten overført til en ny tank hvor spontan-gjæringen startet. Etter 15 dager på temperaturkontrollerte (18-21°) ståltanker modnes vinen videre i 8 måneder, før den så ble overført til en ny tank hvor bare litt av gjærrestene fulgte med og den fikk nye 6 måneders modning. Til slutt ble vinen klaret med bentonitt og tappet på flaske.

smaksnotater
Som Rieslingen trenger denne Grüner Veltlineren en time eller to på dekanter for å åpne seg opp. Da kommer det et smaksbilde som viser en krystallklar og saftig vin med flotte noter av modne gule epler, pære, mandarin, med et streif av fedme og en stram og fin syrestruktur. Elegant og balansert vin med lang og tørr utgang. Denne drikker også fint alene men er samtidig en flott matvin som går godt til fiskesuppe med uer og rouille eller skrei med ertepurè. Drikketemperatur anbefales til 10-12° C.

Weingut Petra Unger