Fiskesuppe med Uer og Rouille

Fiskesuppe med Uer og Ruille

Midt i hektiske konfirmajonsforberedelser til vår yngste sønn, Ludvig, fant jeg oppskriften til denne suppen som Ole Martin Alfsen har snekret sammen. Maten tok en halvannen time å lage og resultatet ble noen mette og fornøyde familiemedlemmer rundt bordet. Ole Martin har også laget en god rød og en frisk rosèvin, men siden de ikke ville ha passet til denne suppen satset jeg heller på en mineralsk godbit fra Alsace. Forhåpentligvis tilgir/er OMA enig med meg om at hans viner ble bortvalgt denne gangen.

til 4 personer

suppe
1 hel fennikkel
1 l fiskekraft
2 dl tørr hvitvin
4 dl fløte
1 rød chili
250 g tomat
2 stjerneanis
3 fedd hvitløk
nykvernet pepper
salt

Ha fiskekraft, vin og fløte i en stor kjele og varm opp mot kokepunktet. Skyll tomatene i kaldt vann og grovhakk de. Chili og hvitløk finhakkes, anisen knuses lett før alt has i kjelen med væsken. Kok opp og la den småkoke mens du rører i gryten av og til. Når væsken er blitt redusert til ca 1 liter kjøres det hele med en stavmikser. Sil av og ha væsken tilbake i gryten.

Kutt fennikkel i lange (5-6cm) tynne biter, stilkefestet kan fjernes. Kok opp suppen igjen og ha fennikkelen i. Smak til suppen med salt pepper og litt rouille. Server for eksempel med nybakt brød og resten av rouillen.

Paprika

rouille
3 røde paprika
1/2 rød chili
2 fedd hvitløk
2 ss fersk timian
2 ss fersk koriander
2 ss extra virgin olivenolje

Forvarm ovnen til 220°. Del paprikaen i to på langs, skjær bort stilker og frø. Legg båtene på et stekebrett med skinnsiden opp. Bak paprikaen i 20 minutter til den er godt brun. Ta den ut og la den kjølne noe. Jeg fikk av skinnet ganske lett ved å dra det forsiktig av, med litt hjelp av en god kniv. Ha paprikaen, hvitløk og chili i en beholder og kjør med en stavmikser. Spe på med olivenoljen. Når massen er fin og jevn rører du inn finhakket koriander og timian. Ikke kjør urtene med stavmikser fordi purren kan bli brun og bitterstoffer i urtene kan gjøre massen bitter.

Mens suppen holdes varm, skyller du uerfiletene (400 g) og tørker de lett med kjøkkenpapir. Fisken kan tilberedes enten ved å posjere den trekke fisken i vann (40 g salt per liter). Kok opp vannet, sett kjelen til siden og la fisken trekke i 4-7 minutter. Eller som jeg gjorde her, bake den i ovnen på 200º i ca 8 minutter.

Bott Geyl 2010-1

Vinen? Jo smaksløkene stemte alle for Bott-Geyl Riesling Grand Cru Schlossberg 2010! Den hadde en flott friskhet, fedme og mineralitet som, temperert til 10º C spilte på lag med maten så det suste! Jeg prøvde også Boesch Breitenberg Riesling 2011 til, men det var skivebom! Jeg fikk tak i 2010 årgangen av Bott Geyl på Majorstuen VP, men 2011 årgangen som er kommet nå er vel så god. Bott Geyl er en topp vinprodusent fra Alsace i Frankrike som høster mange lovord for sine viner, og som det er verd å gjøre seg nærmere bekjent med.