Erste Lagen 2016

foto © Jürgen Schmuecking

I august i år var jeg og et 20 talls vinjournalister fra hele verden, invitert av Østerreichische Traditionsweingüter, til å smake noen av Østerrikes beste (Erste Lagen) hvite viner. Etter å ha smakt 132 viner laget på Grüner Veltliner og Riesling fra 2016 årgangen, er trenden klar. 2016 er kvalitetsmessig på høyde med den svært gode 2014 årgangen, bare med mer aromatisk fylde, styrket av en mer tydelig syrenivå enn for eksempel 2015 årgangen. Selv om det var langt mellom de beste vinene på smakingen er det noen som står klarere frem enn andre.

– – –

Erste Lage (premier cru) er en privat klassifisering av vinene i Østerrike som innbefatter de beste vingårdene fra Kamptal, Kremstal, Wagram og Traisental. Det første initiativet til klassifiseringen kom fra AWMB på slutten av 1980-tallet, men klassifiseringen ble først, etter 20 års forarbeid, etablert i 2009. Kun 62 av de beste vingårdene i dette området, av totalt 1200 vingårder, er innlemmet i klassifiseringen, som igjen kun er reservert for viner laget på Grüner Veltliner og Riesling.

Det dyrkes 36 druesorter, 22 hvite og 14 røde i Østerrike som er godkjent for produksjon av Qualitätswein (kvalitetsvin) eller Qualitätswein med spesiell modenhet og type høst (Prädikatswein – søt vin) og Landwein. Andelen røde viner har doblet seg de ti siste årene og representerer nå en tredjedel av Østerrikes vingårder, totalt 46 000 hektar. Østerrikets mest kjente drue er Grüner Veltliner som står for omtrent 1/3 av produksjonen med Riesling på en god andreplass. Andre druer som dyrkes er; Pinot Blanc, Chardonnay, Muskateller, Traminer, Neuburger, Rotgipfler, Zierfandler, Roter Veltliner – samt de røde variantene; Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent og Blauer Wildbacher.

Erste Lage klassifiseringen er bare gitt til 15% av vingårdene, mens det kommende Grosse Lage (Grand Cru) nivå vil bli på 2-5%. Når Grand Cru vil bli etablert er fortsatt usikkert, men kanskje om ti til tretti år frem i tid. Produsenter som er medlem kan allerede nå merke flaskekorkene med Erste Lage, på samme måte som de gjør det med VDP merkingen i Tyskland. Selv om Erste Lage ennå ikke er en del av den østerriske vinlovgivningen er det på sikt det som er målet for klassifiseringen.

Mitt utvalg de beste vinene fra smakingen:

Fritsch Schlossberg Grüner Veltliner 2016  
– dufter ferskt brød, superelegant tyngde i frukten, frisk og god syre, god lengde, en av de beste på smakingen. Kommer til å utvikle seg fint med årene.
Stift Göttweig Gottschelle Grüner Veltliner 2016
– ekstremt god, konsentrert, strukturert, frisk med fin fylde, lang ettersmak, vil aldres meget bra.
Topf Heiligenstein Riesling 2016  (1999 årgangen finnes på VP!)
– lette sydlanske frukter på smak, ekstrem fin konsentrasjon, god lengde, fin syre. En fin vin som behager og vil gå veldig fint til lett kremet supper eller asiatisk mat.
Topf Wechselberg Spiegel Riesling 2016  (2014 årgangen er tilgjengelig på VP)
– Flott riesling, fruktig, balansert medium + syre, god lengde, en vin å bli glad i.
Stift Göttweig Silberbichl Riesling 2016 (2015 årgangen er tilgjengelig på VP)
– dempet men flott kremet frukt, med god lengde, melon, fersken, ananas og flint. Med god friskhet og smaker som sitter lenge i.
Stift Göttweig Pfaffenberg Riesling 2016 

– flott fylde i smakene, god syre balanserer superfint, strukturert, lang ettersmak.
Jurtschitsch Kammern Lamm Grüner Veltliner 2016
– flott vin med meget god konsentrasjon, lett, frisk, frukt, god lengde og fin balanse.
Weszeli Seeberg Riesling 2016  (2011 årgangen er tilgjengelig på VP)

– fin dybde i frukten mens syren gir den en fin balanse og langt liv. Flott vin
Salomon Undhof Kögl Riesling 2016 (2012 årgangen er tilgjengelig på VP)
– deilig frukt, melonpreg, fint balansert syrenivå, tørr utgang, spesielt god.
Mantlerhof Spiegel Grüner Veltliner 2016
– flott vin med meget god konsentrasjon og smak, friskhet, lengde – har hele pakken.
Hermann Moser Gebling Grüner Veltliner (Ikke på VP)
– noe eik i smaksbilde, fyldig, røkaktig, sødmefull frukt, fin intensitet, god syre som balanserer fint, god lengde på smakene, overraskende bra for en såpass «tung» GV.
Ott Spiegel Grüner Veltliner 2016 
– veldig frisk og ren, pent laget vin, god frukt presis, frisk, lang. Alt en kan ønske seg av en ung vin.
Proidl Ehrenfels Riesling  (2005 årgangen er tilgjengelig på VP)
– interessante smaker av fersken og ørlite sødme, frisk og fin, lange gode ettersmaker, godsak med flott tyngde og friskhet.

Den vinmakeren som, for meg, stod frem som den mest konsistente på kvalitet, var Weingut Stift Göttweig med sine; Furth Gottschelle Grüner Veltliner 2016Pfaffenberg Riesling 2016 og Silberbichl Riesling 2016, (2015 er tilgjengelig på VP nå).

Markus Huber, foto © Weingut Huber

På et besøk hos pprodusenten Markus Huber i Treisenthal fikk vi i tillegg smake en fantastisk flott Riesling 2010 fra dobbeltmagnum. Når den kom for salg ble den sendt tilbake fra restauranter etc, fordi den var nesten udrikkelig pga av høy syre og lite frukt, men nå selges den ut i ekspressfart etter at den har modnet optimalt og har utviklet seg til å bli en liten juvel!

Markus har bygget opp vingården sin fra 4 hektar til 50 hektar (25 hektar leaset på 30 års leasinger) på 12 år og etter å ha blitt litt bedre kjent med han under besøket her er det klart at han er en vinmaker hvis viner man skal være oppmerksom på.

Den eneste av vinene hans som er på VP nå er Grüner Veltliner Terrassen 2013, fra Erste Lagen smakingen synes jeg hans Getzersdorf Riesling 2016 var meget god.

Erste Lagen