Porcone ‘Butchers’ Reserve IGT Veneto 2010

Porcone Butchers Reserve 2010-2

Det er ikke første gang jeg drar frem viner fra Zio Porco, og garantert ikke siste gang heller. Marco Giovanni Zanetti er en kul fyr som lager mange gode viner.

Marco er oppvokst i Tyskland, men familien er fra Veneto. Den unge vinmakeren er tidligere butler, vinkelner i noen av Europas beste restauranter, vinskribent og TV-show-vert om vin. Kort sagt, er han ofte kalt ‘enfant terrible’ av vinmiljøet. Han ser på seg selv som en ‘Marzemino-visjonær’, med en nesten fanatisk forkjærlighet for kvalitet. Vinene skal være naturlige.

Marco lager vin på 6,5 hektar egne vinmarker mens han leier 3,5 hektar, Porcone produseres for eksempel hos Contra Soarda (se forrige sak på MatogVinnett), total produksjon er 50 000 flasker. Fjellandskapene her har et jordsmonn fra en falmet vulkan og ligger om lag 150 – 300 meter over havet. Vinmarkene har aldri vært sprøytet med kjemikalier og det brukes kun naturlig gjødsel og gjær. Gården er også i ferd med å bli lagt om etter biodynamiske prinsipper.

Porcone produseres kun i de beste årganger, som 2009 og 2010. Marco har for eksempel ennå ikke bestemt seg for å lage en Reserva av 2011 årgangen.

Zanetti
Marco Giovanni Zanetti, foto © Zio Porco

vinifikasjon
Porcone 2010 er en blend av 75% Marzemino Nero fra 2 forskjellige vinmarker i Bassano del Grappa, begge med vulkansk og basalt jordsmonn. 15% er Carmenere (det ble kalt Cabernet Italico før de oppdaget at det faktisk var Carmenere), og 10% Merlot.

De tre forskjellige druene vinifiseres hver for seg før de blandes etter 1 år på Tonneaux. Marzemino Nero får en soft pressing og en lang skallmasserasjon i 500 liters Tonneaux østerriksk eik (30% ny). Carmenere får også skallmasserasjon i Tonneaux men på 600 liters franske eikefat. Merlot er fra svært gamle stokker fra en mark i en 500 meters høyde, som bidrar med urter og krydder på smak. Etter blenden får vinen 38 måneder på fat før den tappes ufiltrert. Totalt 3333 flasker er laget av denne, mens kun 60 stk har foreløbig funnet veien til Norge.

smaksnotater
Fargen på vinen er av den mørkerøde sorten, fyldig smak tenker jeg, og det skal stemme. Men den er også saftig, fruktig og frisk på en gang. Den smaker av modne kirsebær, røde plommer, krydder, er sødmefull og balansert, med en fin lengde på smakene. faste og fine tanniner. Absolutt en digg vin! Jeg synes den kom best til sin rett temperert rundt 14-15° C.

Jeg likte godt å drikke den uten mat til, men prøv den gjerne til ovnstekt svinenakke eller indrefilet med rødvinsglasert løk.

Porcone ‘Butchers’ Reserve IGT Veneto 2010

Zio Porco Wines

Les mer om Porseo Flying white pig 2013 og Porcheira Swinishness Blend 2011 her.