Zio Porco Wines

Zio Porcho Wines-1

Det er alltid en stor glede å oppdage nye produsenter som lager gode viner. Disse to økologiske nyhetene på Vinmonopolet ble først smakt på Skanlogs nyhetssmaking i forrige uke, og selv om det var mange andre gode viner fra samme importør stoppet jeg kontant opp ved disse to. Etter å ha smakt begge to på nytt til mat hjemme, fikk jeg bekreftet den gode opplevelsen.

Punk rockeren Marco Giovanni Zanetti er vinmaker på vingården Zio Porco ved byen Bassano del Grappanord i Veneto, Italia. Marco er egentlig oppvokst i Tyskland men familien er fra Veneto. Han har erfaring som butler, vinkelner i noen av Europas beste restauranter, samt som vinskribent og vinvert i et TV-show. Han lager vin på 6,5 hektar egne vinmarker mens han leier 3,5 hektar, total produksjon er 50 000 flasker. Fjellandskapene her har et jordsmonn fra en falmet vulkan og ligger om lag 150 – 300 meter over havet. Vinmarkene har aldri vært sprøytet med kjemikalier og det brukes kun naturlig gjødsel og gjær. Gården er også i ferd med å bli lagt om etter biodynamiske prinsipper.

Marco portrait2
Marco Giovanni Zanetti , foto © Zio Porco Wines

Zio Porco Porseo Flying white pig 2013
Druene til denne er laget på 40% Sauvignon Blanc, 30% Garganega og 30% Vespaiola fra 15-30 år gamle vinmarker som står i vulkansk jordsmonn på omlag 350 meters høyde. Alle druer er dyrket økologiske og er om kort tid BIO-sertifisert. Etter høstingen, som skjer for hånd, gjæres vinen i store eikefat. Kun naturlig gjær benyttes. All flytting av most/druer skjer med gravitasjon. Modning skjer 70 % i ståltank og 30 % i eldre franske fat. Flaskemodningen varer seks måneder. Vinen er ikke filtrert for å bevare mest mulig aroma.

«Den flygende hvite grisen» er frisk og fin på duft. Anslaget er bløtt, saftig og fyldig med noe sødme i midtpartiet som løftes opp av en fin syrestruktur. Smaker av tropiske frukter, ananas og fersken. Munnfølelsen er rik og frisk, smaker jeg digger særdeles, denne vinen har det meste av det jeg setter pris på. Fylde, frukt og friskhet. Smakene på vinen kom best frem ved en temperatur på 10º C. Liker du vinen, drikk den nå, ikke la den ligge for lenge. Dette er ferskvare;)

Drikk den alene, til gresskarsuppe eller for eksempel til fiskecurry med sitronris.

Druer Zio
foto @ Zio Porco Wines

Zio Porco Porcheira Swinishness Blend 2011
«Den svinaktige blandingen» er laget 100% på den lokale druen Marzemino, ukjent for mange, meg inkludert. Men det spiller ingen rolle, for dette smaker superdupert! Jordsmonnet er spesielt, siden åssiden er ved en gammel vulkan. Dette gir en mineralsk og deilig aroma på vinene. Etter høsting gjæres vinen i ståltank i 7 – 8 dager. Malolaktisk gjæring og videre modning skjer i eldre franske (medium toasted) eikefat i 18 måneder, før vinen ved naturlig gravitasjon flyttes til ståltank for ytterligere ni måneder modning. Etter tapping på flaske modnes vinen et halvt år før vinen er klar for salg.

Blant Brunnello Montalcino og Barolo Riserva, stakk denne seg kontant ut som noe godt og spennende! At denne er fra Veneto, eller i det hele tatt Italia, hadde jeg ikke gjettet. Spania eller Portugal kanskje. Vinen har en saftig og mørk, velbalansert smak som gir noe ekstra i havet av viner av samme farge. Her er syrlige, saftige og balanserte smaker av kirsebær, urter og hvit pepper. Fint bitende tanniner, og balansert fatbruk. Utgangene er leskende, fruktig og lang, som etterlater seg en klar lyst på et glass til. Drikk temperert til 16º C.

Passer til auberginboller, eller grillet indrefilet av svin.

Zio Porco Wines