Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Cote de beauf (Entrecote)

En god middag trenger ikke bestå av for mye dilldall så lenge du har gode råvarer og tilbereder de på best mulig måte, da kan det uansett blir et måltid du sent vil glemme, spesielt med det anbefalte vinfølge! -  -  - til 4 personer 800 g entrecote med ben 40 g bladpersille 3 ss frisk oregano 3 ss…

Les mer


Erste Lagen & Single Vineyard Summit 2022

ÖTW - single vineyard summit smaking. foto © Jørn G. Broll Forrige uke var jeg igjen på plass i Østerrike på Schloss Grafenegg, en times kjøretur vest for Wien, for å smake 250 viner fra Østerrikes Erste Lagen (Cran Cru) viner sammen med 300 journalister, sommelierer og innkjøpere. -  -  - I år…

Les mer


Scarzello Barbera 2019/Langhe Nebbiolo 2020

Når vi nå nærmer oss høsten vender smaksløkene mine seg naturlig mot Barbera. Både Barberaen og Langhe Nebbioloen fra Scarzello er spesielt gode, klare og saftige i disse årgangene. _   _   _ Azienda Scarzello har vært i familien siden 1930 og produserte i hovedsak vin på bulk. Det var ikke før på…

Les mer


Aldo Conterno Barbera Conca Tre Pile 2018

Aldo Conterno er kanskje mest kjent for sine fantastiske Barolo viner som Gran Bussia, Romirasco, Bussia Colonello og Cicala, men "Conca Tre Pile" er kanskje den som er den hyppigste gjengangeren her i huset. -  -  - Poderi Aldo Conterno ble etablert i 1969 i Monforte D`Alba i hjertet av Barolo av…

Les mer


Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2020

Jeg kom over denne fine Chablisen på Vinmonopolet nylig. Et godt funn av en vin som har det lille ekstra, god frukt, friskhet og en spesielt god konsentrasjon. -  -  - Maison Desvignes Ainé & Fils ligger i den lille landsbyen Ligny-le-Châtel i Chablis på nordspissen av Burgund. I 2019 ble…

Les mer


Grillet kylling med kokosris og lime-saus

Super saftige lime-marinerte kyllinglår med limesaus og kokosris er en enkel men svært god rett akkompagnert av en nyoppdaget riesling som gikk som hånd i hanske med kokossmaken i retten. -  -  - til 2 personer 2 store kyllinglår 3 små hvite løk 1/2 sitron 1 dl rødvinseddik 5 store hvitløksfedd…

Les mer


Nittardi La Doghessa 2019 & Nectar Dei 2018

Det er en stund siden jeg har smakt vinene til Nittardi så det var på høy tid å få smakt de igjen. La Doghessa og Nectar Dei er to viner fra to forskjellige områder, Maremma og Castellina, med litt forskjellige uttrykk, men begge verd å få med seg! -  -  - Det var Peter Femferd og hans italienske…

Les mer


Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2020

Denne vinen har holdt en jevnt veldig bra høy kvalitet de siste 8 årene og har gledet min gane hvert år. Denne årgangen derimot når nye høyder! -  -  - Gaia Wines ble startet på øyen Santorini i 1994 av Yiannis Paraskevopoulos (ønologutdannet fra University of Bordeaux II) og Leon Karatsalos. Her…

Les mer


Saurwein NOM Pinot Noir 2021

Jeg har fulgt utviklingen av flinke vinbønder fra Sør-Afrika de siste 10-12 årene og det gleder å stadig finne flere spennende produsenter derfra. Jessica Saurwein sine viner har jeg smakt over et par år nå og det slår meg at de har en nerve, eleganse og fruktighet som det er vanskelig å ikke…

Les mer


Manincor Réserve della Contessa 2021

Reserve della Contessa er en ny vin på radaren fra nord-Italia som er verd å legge merke til. En strålende vin egentlig, gi den en god omgang i dekanteren og nyt! -  -  - De første bygningene på eiendommen ble oppført i 1608 av Hieronymus Manincor ved innsjøen Lake Kaltern i Alto Adige, Südtirol i…

Les mer


Molitor Zeltinger Sonnenuhr Auslese*** 2019

Denne Auslesen fra Markus Molitor er bare ellevilt god! Både på duft og smak, den må oppleves! Altfor søt sier du? Sukkernivået er riktignok på 131 g/l, og det er jo ikke lite men allikevel mindre enn det som er vanlig for en Auslese (191–260 g/l ) og i tillegg oppleves sødmen i Molitors sine…

Les mer


Cervaro della Sala 2019

Jeg har lenge gledet meg over vinene til Antinori og nå i det siste smakt flere årganger av Cervaro, Pinot Nero og Bramito, alle superfine viner og førstnevnte er allerede en favoritt hos meg. Nå er det den spesielt gode 2020 årgangen av Cervaro som er på vei inn på hyllene, men det finnes…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: