Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2020

Jeg kom over denne fine Chablisen på Vinmonopolet nylig. Et godt funn av en vin som har det lille ekstra, god frukt, friskhet og en spesielt god konsentrasjon.

–  –  –

Maison Desvignes Ainé & Fils ligger i den lille landsbyen Ligny-le-Châtel i Chablis på nordspissen av Burgund. I 2019 ble gården solgt til den store franske vinprodusenten Les Grands Chais de France og ble samtidig slått sammen med flere renomerte vinprodusentene som François Martenot, Paul Sapin og Moillard i Les Grands Chais de Frances .

Størsteparten av Desvignes vinmarker er plantet i kommunen Chapelle-Vaupelteigne i Chablis, men i 1990 utvidet de med vinmarker i Pommard, der de også kjøpte Chateau de Ligny, der selskapets hovedkontor ligger i dag. Mesteparten av vinmarkene er plantet i kommunen Chapelle-Vaupelteigne og Chablis i Chablis og Chablis 1er Cru i Beauroy appellasjonen. Montee de Tonnerre er et Premier Cru-område på østsiden av elven Serein, i hjertet av Chablis.

Vinmarken er klassifisert som Premier Cru og deler mange geologiske likheter med Chablis Grand Cru-åsen som ligger i nærheten. Jordsmonnet består i hovedsak av Kimmeridge kalkstein, sjøfossiler fra Juratiden. Vinmarken ligger rundt bakkene på en høyde hvor Pied d’Aloup-underklimaet på toppen av bakken vender mot øst, mens den nedre skråningen, som er dekket av Kapellot-vingården, er sydvendt. Cote de Brechain-vingården vender nesten rett vest. Druer fra disse 3 vinmarkene blandes i Montee de Tonnerre 1er Cru. Vinene herfra er både mineralske og intense, med nøtte- og honningtoner, noe som kommer tydeligere frem med alderen.

foto © Jørn G. Broll

smaksnotater
Montée de Tonnerre er en veldig god vin med spesielt fin intensitet, syrestruktur, rike og saftige smaker av sitrus, grapefrukt, våt stein, flint, balansert med tørre konsentrerte smaker. God intens lengde, struktur og syrlighet på utgang. En meget god vin som drikker bra nå men kan også tjene på å lagres i 4-5 år. Drikk den gjerne til avocadopasta med knasende god kylling eller sakte ørret. Temperer vinen til 9℃.

Desvignes Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2020

Desvignes Aine & Fils