Scarzello Barbera 2019/Langhe Nebbiolo 2020

Når vi nå nærmer oss høsten vender smaksløkene mine seg naturlig mot Barbera. Både Barberaen og Langhe Nebbioloen fra Scarzello er spesielt gode, klare og saftige i disse årgangene.

_   _   _

Azienda Scarzello har vært i familien siden 1930 og produserte i hovedsak vin på bulk. Det var ikke før på 1960-tallet at de tappet sine første 2000 baroloer på flaske, og i 1978 ble det besluttet å tappe hele produksjonen av Barolo på flaske for å mette etterspørselen av vinene til kunder i Tyskland, Sveits og USA. I dag er det vinmakeren, Federico Scarzello, 3. generasjons vinmaker, som siden 2001 har drevet gården videre etter sin far, Giorgio. Hovedhuset ligger i sentrum av Barolo by, like ved det store Colbert-torget, mens produksjonslokalene ligger litt lenger ned i dalen for byen. Federico ble utdannet som ønolog fra «Scuola Enologica Umberto I» i Alba by i 2000, en utdannelse han tok samtidig med Marta Rinaldi som nå viderefører tradisjonene etter «Beppe», Guiseppe Rinaldi.

Federico Scarzello. foto © Francesco Orini

Den største endringen Scarzello har gjort på gården siden jeg sist besøkte de er at de i 2019 la om til biodynamisk produksjon, de er ikke sertifisert men har lagt om for å bedre og sikre et bedre jordsmonn og øke kvaliteten i vinene. De har også kjøpt to hektar ny marker i Sinio (en liten landsby utenfor Barolo-regionen) hvor de har plantet Nebbiolo.

I tillegg har de kjøpt en vinmark på 1/2 hektar i Boschetti hvor de også replanter deler av marken men hvor gjennomsnittet av vinstokkene allikevel er omlag 100 år!!  Første årgang av den nye vinen (Barolo) er fra 2015 og er døpt Boschetti. Vinen modner i 2 år på 500 liters eikefat og får 3 års lagring på flaske.

Totalt kultiverer de i dag 8 hektar vinmarker hvorav 3 hektar er beplantet med Barbera og 5 hektar med Nebbiolo. Totalproduksjonen er nå på 50 000 flasker i året.

Scarzello Langhe Nebbiolo 2020

vinifikasjon
Første årgang av Langhe Nebbiolo kom i 1970 og er laget på 100 % Nebbiolo druer fra egen mark i Sarmassa, Madonna di Como (et område på åsene i Alba) og innkjøpte druer fra Barolo og Sinio. Marken i Sarmassa er vestvendt med en beliggenhet på ca 250 meter over havet, Madonna de Como ca. 500 meter over havet og sørvendt og Sinio 550 meter over havet, sør-vestvendt. Gjennomsnittsalderen på vinrankene er i Sarmassa 10 år, Madonna di Como 50 år og Sinio 15 år. Vinen får spontan gjæring på ståltank, maserasjon på 20 til 25 dager avhengig av årgang, etterfulgt av 6 til 8 måneders modning på 2500/3000/5000l eikefat og 500l tonneaux og til slutt minimum 6 måneder på flaske.

smaksnotater
Spesielt klar og fin vin med medium+ syre og en slank og klar, sylskarp profil med god underliggende, saftig, frukt av syrlige kirsebær. Noe varme fra alkoholen (14,5) men godt pakket inn. God vin i en god årgang som drikker flott nå men vil utvikle seg fint i minst 8 år fremover. Drikk til osso buco, temperert til 16℃.

Scarzello Barbera d’Alba Superiore 2019

vinifikasjon
Barbera d’Alba Superiore er produsert med Barberadruer fra vinmarkene Sarmassa (1 hektar) og Pajagallo (0,5 hektar) som ligger på henholdsvis 250 og 350meters høyde, hvor jordsmonnet er av kalkstein og leire. Druene høstes inn i slutten av september og i begynnelsen av oktober. Etter ca. 40 dagers maserasjon på ståltanker og deretter 12 til 18 måneders modning på 2500l / 3000l slovanske eikefat, fikk vinen til slutt 12 måneder på flaske før salg.

smaksnotater
Første årgang av denne Barberaen kom i 1997 og jeg har smakt ganske mange årganger opp igjennom av den, men 2019 er kanskje den beste Barberaen jeg har smakt fra Scarzello. Den er superelegant, saftig, klar, balansert, syrlig, lett Barbera som har et langt og godt liv foran seg. 10 år pluss! Spesielt god konsentrasjon med smaker av kirsebær, bjørnebær og nøtter med avslepne tanniner, nennsomt eiket, og med en lang og tørr utgang. Luftes helst noen timer på karaffel og tempereres til 16° C før du drikker den, alene eller til langtidsstekt hjort.

Azienda Scarzello