Cervaro della Sala 2019

Jeg har lenge gledet meg over vinene til Antinori og nå i det siste smakt flere årganger av Cervaro, Pinot Nero og Bramito, alle superfine viner og førstnevnte er allerede en favoritt hos meg. Nå er det den spesielt gode 2020 årgangen av Cervaro som er på vei inn på hyllene, men det finnes fremdeles 2019 tilgjengelig og noen få av 2018 som også er flotte årganger.

– – –

Antinori-familien har vært dedikert til vinproduksjon i mer enn seks hundre år. Helt siden 1385 har så mange som 26 generasjoner av familien dyrket vin og gjort Antinori navnet til et av de mest kjente vinprodusentene fra Italia. I dag er det Marchese Piero Antinori med god hjelp fra hans tre døtre, Albiera, Allegra og Alessia, som driver familieselskapet videre. Viner som «Tignanello» som ble lansert i 1971 og «Solaia» som kom i 1978, var med på starte fenomenet ‘Supertoskanere’, topp kvalitetsviner utenfor det tradisjonelle appellasjonssystemet. I tillegg til vinproduksjon i Italia lager familien også vin i Ungarn, Malta, Romania, California og i Chile.

Dagens vin kommer fra Castello della Sala som ligger i Umbria-regionen, ikke langt fra den toskanske grensen, omtrent 18 kilometer fra den historiske byen Orvieto. Middelalderslottets eiendom strekker seg over et område på 500 hektar, hvorav 170 hektar er beplantet med vinranker på 220 til 470 meter over havet. Her er dyrkes tradisjonelle varianter som Procanico og Grechetto men også med Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sèmillon, Pinot Blanc, Viognier og en liten mengde Traminer og Riesling. Regionen er spesielt egnet til å produsere hvite varianter med ett unntak, Pinot Noir (Pinot Nero) som også har ideelle forhold i dette terroiret.

Castello della Sala. foto © produsenten

Navnet Cervaro kommer fra den adelige familien, Monaldeschi della Cervara, som eide Castello della Sala på 1300-tallet. Vinen er en blend av Chardonnay-druer og en liten mengde Grechetto, som gir vinen elegansen og kompleksiteten. Cervaro er også en av de første italienske hvitvinene som begynte med malolaktisk gjæring og modning på franske barriques. Den første årgangen av Cervaro kom i 1985.

Bramito er en noe enklere vin enn Cervaro men også en meget flott vin som gir god kvalitet for pengene (239.-kr).  Den er laget på 100% Chardonnay.

vinifikasjon
Druesammensetningen på Cervaro er 90% Chardonnay og 10% Grecetto. Vinrankene vokser i leire og kalkbasert jord som er rik på fossile skjell og har god soleksponering. Druene høstes tidlig om morgenen for å bevare fruktens friskhet, Mosten får en maserasjon på 4 timer med en temperatur på 10°C før den overføres ved gravitasjonsstrøm til ståltanker for klaring, deretter overføres den til barriques hvor den gjærer i 5 måneder. Underveis får den også malolaktisk gjæring (annen gangs gjæring). Deretter overføres Chardonnayen tilbake til rustfrie stålkar og blandes med Grechetto, som har gjæret separat. Til slutt tappes vinen på flaske og får 3-4 måneder ekstra flaskelagring før salg.

smaksnotater
Cervaro har deilige krydrete smaker av hvit pepper, treverk, mandler, grønne epler, veldig god intensitet og fedme sammen med et godt syrenivå som gir en fin friskhet til vinen. Spesielt god lengde på smakene. Nyt den gjerne alene temperert til 10-12℃ eller til stekt kylling med chilipepper-vinagrette. Det er en vin som vil lagre godt, noe som anes i den gode 2018 årgangen som begynner å få et lite modningspreg. Jeg gleder meg allerede til å smake 2020 årgangen fra nå og i 8-10 år fremover!

Cervaro della Sala 2020

Marchesi Antinori