Stekt kylling med chilipepper-vinagrette

Det tar litt tid å lage men jeg kan ikke huske å ha mestret en like saftig og god kylling som denne før! Med en rykende fersk burgunder fra Faiveley var dette et måltid for historiebøkene. Eller i alle fall på denne bloggen:) Godt var det!

–  –  –

Til 4 personer

5 kyllinglår
15 småpoteter
6 sjalottløk
1 brokkoli
2 ts rød pepper
1/2 sitron
fersk timian, rosmarin og basilikum

Begynn helst med forberedelsene til denne retten dagen før måltidet. Først skal kyllingen ligge over natten i lake før den igjen skal ligge i 4-5 timer i marinade før steking og resten av forberedelsene kan starte. Mye styr tenker du kanskje, men når du setter tennene i maten kommer du til å være enig i at det var verd det. Så, begynn med å pakke ut kyllingen, tørk av den og legg den i en form.

lake 
1,5 liter vann
120 g salt
80 g sukker

Kok så opp 1,5 liter vann i en kjele. Ta bort fra varmen og rør inn salt og sukker til det er oppløst. Avkjøl laken til den er kald, ca 1 time. Legg kyllingen i en form med skinnsiden opp, hell laken over så den dekker kyllingstykkene, dekk til med plastfolie og sett i kjøleskap i minimum 1 time eller helst over natten. Når det er gjort kan du helle av saltlaken og tørke kyllingen med kjøkkenpapir.

marinade
6 hvitløksfedd
olivenolje
3 ss dijon sennep

Forvarm ovnen til 200° C. Rens og kutt hvitløkene i mindre biter og legg i et stykke aluminiumsfolie. Ha over 1 ss olivenolje og nykvernet pepper, lukk folien og legg inn i ovnen. La de ligge i ca. 20 minutter til de er myke og i ferd med å bli brun. Ta ut hvitløken og mos den på et skjærebrett. Legg 1/3 til side til chili-basilikum vinaigretten og kjør resten sammen med olivenolje til en jevn og glatt blanding med en stavmikser. Ha i sennep og blader fra 2 timiankvister og mos litt til. Gni hvitløksblandingen over kyllinglårene. Sett tilbake i kjøleskapet og la stå i minst 1 time, med skinnsiden opp, eller helst i 4-5 timer.

vinaigrette
Bland resten av hvitløken, 1 dl olivenolje, salt og tynnskjærte røde chili og rør godt med en gaffel. Finkutt og bland inn basilikum. Sett i kjøleskapet.

Ta kyllingen ut fra kjøleskapet; tørk av overflødig marinade. Forvarm ovnen til 200° C. Varm en stekepanne med en klunk olivenolje på middels varme. Legg i kyllingen med skinnsiden ned og stek til skinnet blir godt brunet. Legg kyllingen på en bakeplate og sett de nederst i ovnen. Bruk et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet og stek til kjernetemperaturen er på 65° C (30-40 minutter).

Bland poteter, løk, rosmarin, 2 ss olje, 2 ts salt og en neve timiankvister i en stor bolle. Fordel potetblandingen på en bakeplate og sett øverst i ovnen, sammen med kyllingen, stek i 20 minutter. Kutt i mellomtiden brokkolien i passe store stykker og sprinkle godt med rød pepper, olivenolje og maldonsalt over og bland godt sammen. Ta ut stekeplaten med potetene fra ovnen, spre brokkolien over toppen og sett tilbake. Stek til brokkolien blir myk (10-15 minutter). Når den den og potetene kan stikkes med gaffel uten motstand er den klar.

Ta ut kyllingen, sett topp-grillen på 200ºC og grill brokkoli/potet-blandingen i 3-5 minutter men pass godt på, det hele skal kun forkulles lett. Skvis saften av en halv sitron over brokkoli-blandingen, anrett kyllingen og ha godt med chili-basilikum vinaigrette og litt basilikum over. Servèr med litt ekstra vinaigrette ved siden av.

Til kyllingretten var det vilt godt med en Pinot Noir til. Domaine Faiveley lager noen veldig flotte av sorten og Faiveley Mercurey Vieilles Vignes 2019 var helt fantastisk alene og til maten. Nå er det litt urettferdig at jeg plukker akkurat denne vinen siden ikke alle fikk tak i den på slippet nylig, men det er ikke til å komme forbi at det var en flott match til denne retten. 100% egentlig. Sarpsborg VP ser ut til å ha fått kloen i en del flasker, så bor du i nærheten eller har en venn som kan stikke innom er du heldig. Det er en nydelig balansert Pinot Noir med fin konsentrasjon, frisk og fin likandes vin og ikke minst en som gikk som hånd i hanske med denne retten. Ganske enkelt, ganske godt.

Jeg lagde retten i går og da med en superfin Pinot Noir fra SørAfrika, Cederberg Ghost Corner. En vin med burgunske kvaliteter, modne kirsebær, bringebær, frisk og flott balanserte frukter, lett jordtoner og integrerte tanniner. God lengde på smakene og en topp følgesvenn til kyllingretten den og. Et godt måltid med gode viner til.