Nittardi La Doghessa 2019 & Nectar Dei 2018

Det er en stund siden jeg har smakt vinene til Nittardi så det var på høy tid å få smakt de igjen. La Doghessa og Nectar Dei er to viner fra to forskjellige områder, Maremma og Castellina, med litt forskjellige uttrykk, men begge verd å få med seg!

–  –  –

Det var Peter Femferd og hans italienske kone, Stefania Canali, som fikk fart på gården etter de overtok den i 1981. Bygningene var den gang i ruiner men ble gradvis reparert og spede 3 hektar har blitt til dagens 40 hektar med vinmarker og i prosessen har Nittardi blitt en av Chiantis topp produsenter. Siden 2013 er det Peters sønn, Leon, som har hatt det daglige ansvaret på gården.

Nittardis vinmarker er unikt plassert i åsryggene og skogene mellom Castellina in Chianti og Panzano i det sørlige Chianti Classico. Det tar omlag 1 times kjøretur rett sør for Firenze til gården. Her har de totalt 120 hektar stor eiendom, 20 hektar av disse er vinmarker, 5 hektar er beplantet med oliventrær mens resten (103 hektar) er skog. I tillegg har de også 37 hektar marker i Maremma, en omlag 1,5 timers kjøretur lenger sør, for hvorav 20 hektar er vinmarker som er beplantet med Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot, Syrah, Tannat, Vermentino og Roussanne. Totalt eier de altså 40 hektar med vinmarker, halvparten i Chianti Classico og halvparten i Maremma. Alle markene er sertifisert økologisk og totalproduksjon er rundt 150 000 flasker årlig.

I tillegg til å lage flotte viner, driver også Peter gallerier i Frankfurt, med samarbeidspartnere i Spania, Frankrike og Italia. Hans sans for kunst har også gitt seg til kjenne i at hver enkelt av hans flasker er pakket inn i papir med forskjellige motiver fra kjente kunstnere, i tillegg til at etikettene på flaskene er utsmykket med lignende kunst. Hvert år inviteres en ny kjent kunstner (Yoko Ono, Dario Fo, Günter Grass for å nevne noen) til å utsmykke etiketter og innpakning til vinene. Rundt omkring på gården er det også en utstrakt skulpturpark med kunst  fra mange kjente kunstnere.

Nittardis vinkjeller i Chianti Classico. Foto © produsenten

Det har vært mange eiere av gården før Femfert tok over. En av de mer berømte eierne var maleren Michelangelo Buonarroti (bedre kjent som «Michelangelo») som alltid hadde med viner i gave når han dro for å besøke paven i Roma. En tradisjon som Peter Femfert har bragt videre.

fakta
– ca. 60% av vinene eksporteres i hovedsak til Tyskland, USA, Canada, Kina, Korea, Norge og Sverige
– det gamle navnet på huset Nittardi var «Nectar Dei» (gudenes nektar)

Casanuova di Nittardi Chianti Classico Vigna Doghessa 2019
Dette er en 100% Sangiovese og hvilken vin! 2019 er en klassisk god årgang som 1985 og 1988 og til prisen, sammenlignet med «Nektar Dei» gir den spesielt mye for pengene. Den kommer fra enkeltvinmarken “Vigna Doghessa” i kommunen Castellina in Chianti (Siena) på en sørvendt ås 450 meter over havet med et jordsmonn fullt av skifersteiner, som gir vinen en sterk mineralitet og behagelig friskhet. Som alle vingårdene er Doghessa sertifisert økologisk. Vinen har fått 14 måneders modning på nye (10%) og brukte franske eikefat (500 liter), 4 måneder i betongkar og til slutt noen måneder på flaske.

«La Doghessa» er innbydende på duft med en eim av jordbunn, sort pepper og er lett eiket. På smak er den pirrende, leskende med syrlig frukt, krydret, fyldig, aromatisk, kjøttfull, sursøte kirsebær og moreller. Det er en spesiell frisk og levende vin med god balanse, tanninstrukturen er pirrende, syrespillet er friskt og frukten er rik, så vinen har fremdeles mange år (10+) foran seg. Dette er en superfin vin og et godt kjøp som gir mye for pengene. Servèr ved 16℃ etter en runde i dekanteren, 2-3 timer, jeg digget å nippe til den uten mat men den vil også passe til ovnstekt lammecarrè.

Nittardi Nectar Dei 2018
Dette er vinen som hvert år har blitt levert til paven helt siden 1600 tallet. Den er laget på Cabernet Sauvignon 50%, Petit Verdot 20%, Merlot 15%, Syrah 10%, en hemmelig drue på 5%. Jordsmonnet her er sandrik med stein og leire. Mosten har gjæret i 5 og 10,5 tonns rustfrie ståltanker etterfulgt av 24 måneder på franske barrique fat (30 % nye), 6 måneder i et enkelt betongkar og 12 måneder på flaske.

Fra glasset slår det imot en rik duft av våt jordbunn, modne kirsebær og sjøbris. Smaken er fløteaktig, kompakt og sammensatt, det er en spesiell myk og lang inngang før syren sniker seg frem og sier ifra, flott lengde og god, lett varm frukt på utgang som sitter lenge. Pent integrerte tanniner. Virker godt moden og drikkeklar nå. Serveres best ved ca. 18°C dekanter minst 2 timer før servering og drikk den gjerne til kraftige retter som entrecot de beuf og indrefilet med rødvinsglasert løk.

Nittardi.com