Gode vinopplevelser i 2020

Godt Nyttår til dere alle med håp om et 2021 uten Covid19 og mange gode mat og vinopplevelser. Med tilbakeblikk til 2020 har det vært flere gode vinopplevelser, på langt nær er alle tatt med her men her er et utvalg av noen av noen som jeg spesielt vil trekke frem.

– – –

Closel Savennières Les Caillardières 2018

Jeg digger de forskjellige variasjonene av Chenin Blanc druen som vinmakere verden over tryller frem. Den er så allsidig og gir ofte et flott, floralt, resultat. Appelasjonen Savennières i Frankrike er relativ liten med sine totalt 130 hektar vinmarker fordelt på 36 vinmakere. Du finner den 15 kilometer sørvest for Angers og her er Chenin Blanc den eneste tillatte druen som lokalt bærer navnet Pineau de la Loire.

Caillardières høstes som nevnt noe senere mens druene er veldig gyldne, noe som gir viner med aromaer mer mot kokt eple, eksotisk frukt, rosiner og ristede mandler og vinen får en mer silkeaktig tekstur som er karakteristisk for sandsteins-markene vinrankene står i. Vinen har en flott konsentrasjon med rike, friske og saftige smaker av modne røde epler, aprikos, noe tropisk frukt og pære med en tørr, fin, syrlig og lang finish

Domaine du Closel

Tenuta San Guido Guidalberto 2018

Jeg kommer ikke utenom denne godbiten fra Tenuta San Guido som også er kjent for å lage supertoscaneren Sassica, en fantastisk vin laget på Cabernet Sauvignon og en liten del Cabernet Franc. Sassicaia koster en del og fås kun på spesialbestilling men heldigvis er Guidalberto lettere tilgjengelig. Den har jeg smakt mange av over flere år og er en vin som jeg tar meg råd til når jeg ønsker å ta meg et glass av en stor vin.

Guidalberto 2018 er ennå svært ung og trenger noen år på å finne sin balansen, men etter å ha luftet den i en dag på flasken kommer det fem smaker som sorte plommer, kirsebær, sjokolade, tørket kjøtt, sort pepper og noen bringebærtoner med et lett eikepreg og tørr utgang. Vinen kan fint konsumeres nå men vil ha godt av å modnes i 4-5 år til og kan, hvis lagret riktig, ligge i opptil 30 år.

Tenuta San Guido

Künstler Kostheim Weiss Erd Riesling Trocken GG 2018

Weiss Erd markene er ganske spesielle. Alle de 7,4 hektarene som det totale arealet markene består av er av Erstes Gewächs (Premier Cru), og av dette besitter Kunstler 1,3 hektar. Mikroklimaet her er svært bra og vinene er tydelig preget av det spesielle jordsmonnet av hvit mergel. Den sørvendte skråningen på 90 meter over havet har mye soleksponering og røttene på vinstokkene trenger dypt ned i den løse jorda til de når de kalkrike lagene. Om sommeren kjøler vindene som kommer nedover skråningen om natten og forlenger druenes modningstid. Den fruktbare loess-loamen gir vinrankene rikelig med vann og mineraler. Kalken i jordsmonnet gir vinen en enorm mineralitet.

Med en times lufting kommer aromaene i denne spesielle vinen pent frem og gleder spesielt med sin eleganse og lette fruktighet med smaker av tørket høy, melon, pære og eple. En dempet syrlighet av lime pirrer og gleder også smaksbildet. Det er en spesiell rik, leskende og god vin med fin dybde og intensitet i smakene uten å bli spesielt tung, tvert imot er den lett og fin.

Weingut Künstler

Brick House Gamay Noir 2016

I 1995 gjorde Doug Tunnell om en gammel stall til produksjonsanlegg og begynte med å lage viner på Gamay Noir og Chardonnay. I dag eier han omtrent 12 hektar beplantet med tre druevarianter: Pinot Noir, Chardonnay og Gamay Noir. Doug eier alle markene sine selv og er sertifisert organisk fra 1990 og Demeter Biodynamisk siden 2005.  Brick House Wineyard er en liten aktør på det amerikanske markedet, men lager noen flotte viner som er verd å legge merke til

Jeg synes ofte vinene laget på Gamay er for lette og for friske for min smak men her har Doug laget en unik og helt nydelig Gamay Noir med en imponerende lett tyngde og en pent integrert og god friskhet. Det er en rik vin med noe fylde i frukten men en utrolig elegant balanse, lekende lett med en leskende friskhet som ligger lenge og får smaksløkene til å danse av glede.

Brick House Wineyard