Closel Savennières Les Caillardières 2018

Chenin Blanc, jeg elsker variasjonene av denne druen fra de forskjellige vinmakerne og fra de forskjellige landene, alle med sine egne særpreg. Appelasjonen Savennières i Frankrike er relativ liten med sine totalt 130 hektar vinmarker fordelt på 36 vinmakere. Du finner den 15 kilometer sørvest for Angers og her er Chenin Blanc den eneste tillatte druen, som lokalt bærer navnet Pineau de la Loire.

–  –  –

Eiendommen til Domaine du Closel ble bygget så tidlig som i 1495. Det ble senere, på 1600 tallet, bygget et slott, Château des Vaults på eiendommen og en vakker park som ble etablert i sin nåværende form i 1850. Eiendommen har gjennom historien tilhørt ulike medlemmer av overklassen i Angers og flere velrenommerte rederfamilier i Nantes.

Michèle de Jessey arvet godset fra sin tante, Madame du Closel, i 1961 og spilte en viktig rolle i utformingen og markedsføringen av appellasjonen Savennières. Ikke bare var hun første kvinne i Frankrike som ble valgt som leder for Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), men hennes vinmakings-kompetanse var også svært høyt respektert.

I dag er det Evelyne de Pontbriand som styrer driften på gården. Som 50 år gammel lærer i fransk litteratur ble hun i 2001 spurt av familien om å ta over driften av gården. Noe hun gjorde etter et ekstraordinært kurs i Marketing and Management of Wine and Spirit (OIV) og er i dag 4. generasjonen av kvinner som driver Domaine du Closel.

Closels Chenin Blanc marker. foto @ Domaine du Closel

Etter 19 år bak spakene har Evelyne har lært at omhyggelig, minimal jordbruk og intervensjon i kjelleren er den mest effektive måten i å formidle stedsegenheten av vinen og utdyper: «Vi er økologiske og biodynamiske produsenter. Jeg tror virkelig at det er veldig viktig å være oppmerksom på naturens rytme for å dyrke markene med forsiktighet og legge til rette for å produsere best mulig frukt. Vi prøver hele tiden å holde balansen i vinmarkene med å plante tre og busker for å kompensere for monokulturen. Vi lar også gress vokse naturlig mellom vinrankene. Vi bruker ikke kunstig gjær eller sulfitt i vinifiseringen vår, vi lar vinene finne sin egen balanse, noe de også gjør fordi Savennières har et flott grunnlag i det spesielle jordsmonnet.»

Produksjonen er årlig på 35 000 flasker på totalt 15 hektar vinmarker hvorav 13 er beplantet med Chenin Blanc og 2 av Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon. Gården ble sertifisert organisk i 2006 og fikk full biodynamisk sertifisering fra 2015-årgangen. Savennières er et kjent unikt, intenst, velsmakende og strukturert uttrykk for Chenin Blanc, takket være overvekten av schist, en form for skifer, i jorda.

fakta
– 60% av produksjonen eksporteres til USA, Norge, Tyskland og Japan
– 2016 og 2018 var svært gode årganger, 2014 var en fantastisk årgang
– vinrankene er fra 4 til 90 år gamle

Château des Vaults. foto @ Moestue Grape Selections

vinifikasjon
Druen er 100 % Chenin Blanc som høstes senere enn for eksempel druene til «La Jalousie». Det skrinne, veldrenerte og sammensatte jordsmonnet i de sørvestvendte vinmarkene blir svært varmt, og består av et tynt lag av sand over grønn og lilla skifer, rød sandstein og ulike typer vulkansk stein. Vinrankene her har røtter som er 7-8 meter lange, noe som gjør vinene ekstremt mineralske og konsentrerte.

Vinen får ingen maserasjon, druene presses direkte, spontangjærer og modnes i 16 måneder på franske, brukte, bariques. Takket være den lange modningen på bunnfall, utvikler vinen sakte en flott rikhet og kremethet. Den tilsettes ikke sulfitter.

smaksnotater
Caillardières høstes som nevnt noe senere mens druene er veldig gyldne, noe som gir viner med aromaer mer mot kokt eple, eksotisk frukt, rosiner og ristede mandler og vinen får en mer silkeaktig tekstur som er karakteristisk for sandsteins-markene vinrankene står i.

Vinen har en flott konsentrasjon med rike, friske og saftige smaker av modne røde epler, aprikos, noe tropisk frukt og pære med en tørr, fin, syrlig og lang finish. Drikk den temperert til 12º C og gjerne til bakt ishavsrøye over asparges eller ananas og mango-carpachio. Vinen kan lagres i opptil 20 år.

Dom. du Closel Savennières Les Caillardières 2018

Domaine du Closel