Tenuta San Guido Guidalberto 2018

Tenuta San Guido er viden kjent for å lage supertoscaneren Sassica, en fantastisk vin laget på Cabernet Sauvignon og en liten del Cabernet Franc. Sassicaia koster en del og fås kun på spesialbestilling men heldigvis er Guidalberto lettere tilgjengelig. Den har jeg smakt mange av over flere år og er en vin som jeg tar meg råd til når jeg ønsker å ta meg et glass av en stor vin.

–   –   –

Gården Tenuta San Guido ligger i provinsen Livorno på vestsiden av Toscana, nær byen Bolgheri, 1 time og 30 minutter sørvest for Firenze. Gården har tilhørt familien i mange generasjoner og ble grunnlagt i 1944 at Mario Incisa som plantet de første Cabernet-vinstokkene for å ha en «familievin» som skulle appellere til hans egen smak og av hans venner og slektninger. Fra 1948 til 1967 ble vinen kun drukket på gården, det var ikke før 1968 at Sassicaia ble solgt lokalt. Det skulle vise seg at det først ble til en nasjonal og deretter internasjonal suksess da sønnen Nicolò, som nå driver gården, overtok ledelsen på 1970-tallet. Først i 1978 ble Sassicaia verdenskjent da den gikk til topps i det engelske tidsskriftet «Deca­nter» i en blindsmaking med 33 andre “toppslott” fra Bordeaux.

Tenuta San Guido produserer omlag 1 million flasker i året på 103 hektar vinmarker hvorav 280 000 Sassicaia, 400 000 Guidalberto og 300 000 Le Difese. Alle holder høy kvalitet og er noen av Italias beste og mest berømte rødviner, for eksempel fikk Sassicaia 100 poeng av Robert Parker som den første italienske vin og den har også fått de ellers svært sjeldne tre glass i Gambero Rosso ikke mindre enn 21 ganger!  I 1994, ble Sassicaia også hedret med sin egen DOC betegnelse «Bolgheri Sassicaia DOC», så langt er den den eneste vinen i Italia med en egen klassifisering.

De yngste Sassicaia-vinstokkene er rundt 30 år gamle, Guidalberto mellom 20-25 år og de yngste vinstokkene i DOC Sassicaia brukes normalt i Guidalberto, med andre ord deklassifiseres de til IGT Toscana.

Lagringskjelleren til Sassicaia. foto © etienne_hunyady_A1

Sassicaia betyr «steinete bakke» på den lokale dialekten, som er spesielt tilpasset for dyrking av cabernet. Det er en vin som gjenspeiler jorden den kommer fra hvor det milde klimaet (nærheten til havet), den gode eksponeringen og forskjellige høyden på vinmarkene.

Nummeret 8 i Sassicaia sin historie er faktisk ganske interessant. 1968 er den første kommersielle årgangen av vinen. I 1978 vant den den første blindsmakingen av magasinet Decanter, 1988 er Incisas favorittårgang. 1998 er en av de beste årgangene på nittitallet, det samme sies om 2008. Når det gjelder 2018 årgangen viser den absolutt gode takter. Av de siste fem årene var 2016 og 2018 generelt de gunstigste årgangene for Chianti Classico. I disse årene oppnådde druene den beste balansen mellom aromaer, kraft og rikdom og de varme og solrike september og oktober-månedene hjalp druene til å modnes spesielt godt.

fakta
– første årgang av Guidalberto kom i år 2000
– de produserer vin på Cabernet Sauvignon, Cabernet Franck, Merlot og Sangiovese
– 65 % av produksjonen eksporteres i hovedsak til USA, Europa, Kina, Japan, Canada og Russland

foto ©️ Tenuta San Guido

vinifikasjon
Drueblenden på Guidalberto er 60 % Cabernet Sauvignon og 40 % Merlot. Jordsmonnet er variert med mye kalk og småstein, og markene ligger sørvestvendt på 100 til 300 meter over havet. 2017 var et varmt og svært tørt år og avlingene ga 20% mindre enn året før, men modningen på druene var av svært god kvalitet.

Druene ble sortert for hånd og ble så mykt presset og drueklasene ble destemmet for å unngå ødeleggelse av bær og overdreven frigjøring av tanniner. Mosten fikk naturlig gjæring i rustfrie ståltanker ved 26-28° C. Merlot og Cabernet Sauvignon-druene fikk henholdsvis 10-13 dager og 13-16 dagers masserasjon, med hyppige utpumpinger. Den malolaktisk gjæringen, i ståltanker, begynte de første dagene av november. Til slutt ble mosten overført til franske og i en liten grad amerikanske, barriques for videre modning i 15 måneder.

smaksnotater
Guidalberto 2018 er ennå svært ung og trenger noen år på å finne sin balansen. Første dag den smakes er den ganske vilter med raspende tanniner og er bra syresterk. Dag 2 har den roet seg noe og begynner å fremstå som noe mer balansert. Tanninene er noe rundere og selv om syren er fremtredende har den også begynt å omslutte frukten og fremstår som en lett og leskende vin med god tyngde i frukten. Smaker som sorte plommer, kirsebær, sjokolade, tørket kjøtt, sort pepper og noen bringebærtoner med et lett eikepreg og tørr utgang.

Server temperert til 12-14º C og da gjerne til lammecarè med jordskokkpurè eller wagyu (kobe) kjøtt. Vinen kan fint konsumeres nå men vil ha godt av å modnes i 4-5 år til og kan, hvis lagret riktig, ligge i opptil 30 år.

Tenuta San Guido Guidalberto 2018

Tenuta San Guido