Gobelsburger Grüner Veltliner Renner 2012

Goebelsburg Renner 2012-1

Det tok litt tid å få skrevet om Schloss Gobelsburg viner etter mitt besøk der i august i fjor, men bedre sent enn aldri. Flere av Østerrikes beste viner ble smakt på turen og Gobelsburg sine viner rangerer høyt. For eksempel Kammerner Grub 1RGV 2006, Kammerner Gaisberg 1R Riesling 2004 og 2013, Zøbing Heiligenstein Riesling 2013, Kammern Renner Gruner Veltliner 2013 er alle viner som jeg også satte stor pris på fra denne produsenten.

Schloss Gobelsburg en av de eldste vingårdene i Østerrike, helt tilbake til år 1171 har Cistercian munkene i Zwettl laget vin her. I 1996 overtok Eva og Michael Moosbrugger driften på gården og de 7o hektarene som hørte med. 250 000 flasker vin produsert per år er ikke akkurat en liten produksjon, og hele 14 av deres viner finner du på Vinmonopolet. Vinrankene på gården er i gjennomsnitt over 60 år gammel og de eldste parsellene kommer fra Renner, som tilfeldigvis også er dagens vin.

I 2006 ble Michael årets vinmaker og i 2014 ble Goebelsburg også valgt som beste vingård i Østerrike. Michael er i tillegg også leder av «Association of Austrian Traditional Wineries» som kan sammenlignes med Tysklands VDP klassifisering.

1-Michael Moosbrugger_s
Michael Moosbrugger

Halvparten av Gobelsburg sin produksjon er laget på Gruner Veltliner, 25% på Riesling, mens resten er 8% Zweigelt, 5% Blauburgunder, 7% St. Laurent og 5% Merlot. Gruner Veltliner trives best ved fotenden av fjell/bakker hvor det er bedre vannforekomster og løss, som i Steinsetz, Renner, Grub eller Lamm. Rieslingdruen trives best i noe høyereliggende, steinete jord som i Heiligenstein og Gaisberg.

Omtrent 2/3 av produksjonen eksporteres til Europa, USA, Asia (Japan, Korea, China, Hong Kong, Singapore, India, Sri Lanka, Maldivene) og Australia.

Gobelsburg fields
foto © Weingut Schloss Gobelsburg

vinifikasjon
Markene til Kammerner Renner ligger lunt mot bakken til Gaisberg, godt skjermet mot kulde og vind. Jordsmonnet er leirjord, løss og gneis. 2012 er en årgang med den laveste avkastningen noensinne i Gobelsburg, noe som skyldes naturlig reduksjon på grunn av sen frost i markene.

Vinen har ikke fått noen maserasjon, noe som er vanlig. Hele drueklasen presses, bortsett fra Tradition vinene, og mosten fermenteres i dobble fouder fat (2 700 liter) og lagres i 8 måneder. Etter å ha blitt tappet på flaske lagres den i 4 måneder før den kommer for salg.

Fasskeller
Kjeller på Gobelsburg
foto © Weingut Schloss Gobelsburg

smaksnotater
Gruner Veltliner er synonymt med ypperlige matviner som ofte er friske og syrlige. Det er denne også, men den har en flott fylde som gjør den ekstremt behagelig å drikke, også uten mat. Det er ikke en voldsom fruktig og støyende vin, men heller en vin med ren frukt, frisk og med en flott balanse. En vin som det var en glede å drikke og som jeg kommer til å handle inn flere av. Ikke bare for å drikke med det første, men også for å lagre til å smake i de neste 10-20 årene. Vinen ble temperert til 9° C.

Jeg drakk denne vinen til en enkel salat med babyspinat, plumme og schèvre, men det er en særs matvennlig vin som også vil gå supert til kyllingpaimango og kyllingsalat, uer med risotto, eller den tradisjonelle østerriske retten „Tafelspitz“.

Dn.no

Erste Lage 2013

Gobelsburger Grüner Veltliner Renner 2012

Weingut Schloss Gobelsburg

Gobelsburgs viner på Vinmonopolet