Domaine Bott Geyl

Bott Geyl fl

Jeg besøkte nylig produsenten Bott-Geyl i Alsace og falt langflat for hans flotte søtere viner. Viner som; Pinot Gris Sonnenglans 2008, Pinot Gris Sonnenglans GC 2008, Gewurztraminer GC Schlossreben 2011, Gewurztraminer Sonnenglans 2008 og 2011 og Gewurztraminer Sonnenglans GC 2008. Men selv om flere av hans viner er relativt søte, har alle hans viner en ren og klar frukt og en fremtredende, men ikke overstyrende, syre som gir et balansert og friskt uttrykk. Etter besøket var jeg nysgjerrig på hvilke av hans viner som var tilgjengelige i Norge og fikk tilsendt disse vareprøvene fra importøren.

Domaine Bott-Geyl holder til i landsbyen Beblenheim, en 19 minutters kjøretur nord for Colmar, Alsaces midtpunkt for eksport av viner. Gården ble stiftet i 1993 av Jean Christophe Bott, som kommer fra en familie med vintradisjoner siden 1795. I 2000 ble eiendommen økologisk sertifisert, og biodynamisk sertifisert i 2002. Eiendommen er på ca 15 hektar vinmarker, hvor ca. 5 hektar er klassifisert Grand Cru. Totalt produseres det ca 90 000 flasker vin på vinmarkene her fordelt på 75 parseller fra Ribeauville til Kientzheim, hvor en finner det beste jordsmonnet i Alsace.

Geyl-Jean Cristophe Bott
Vinmaker Jean Cristophe Bott

Les Elements Riesling 2012
Druene til denne vinen kommer fra 3 vinmarker på tilsammen 2,35 hektar. Druene håndplukkes, knuses og gjæres naturlig i temperaturkontrollerte ståltanker. Etter gjæringen overføres vinen til tradisjonelle store eikefat, og lagres i 6 måneder på bunnfall, før den tappes på flaske. (2g sukker/6 g syre) Jordsmonnet bestående av leire, silt og sand.

Dette er husets enkleste vin. Frisk duft av nyslått gress og grønne epler. Tørr, mild og ung vin med smak av honning, lime og grønne epler. Vinen er ganske syrefrisk og lett. Passer til mango og kyllingsalat, og oliventrekt skrei.

Les Éléments Gewurztraminer 2011
Under smakingen hos Bott Geyl var det nettopp Gewurztraminer og Pino Gris vinene som traff mitt hjerte så det sang. Denne Les Èlemènts er ikke en Grand Cru mark og er en enklere utgave enn Sonnenglanz Grand Cru Gewurztraminer 2007 for eksempel, men er allikevel verd å gjøre seg bedre kjent med! Druene håndplukkes, presses og gjennomgår naturlig gjæring i temperaturkontrollerte ståltanker. Lagres ca 6 måneder på eikefat, før den tappes på flaske. (7g sukker/6g syre)

Gewurztramineren har en flott mineralitet, med fyldige smaker av honningmelon, litchi, kanel og tropiske frukter. Det er en godt balansert og rund vin med frisk og god syrlighet. Smakene sitter lengde og vel i, men har gjerne en litt metallisk utgang, som de fleste unge Gewurztraminere. Vent gjerne en 3-4 år til før du smaker denne igjen, kan fint lagres i 10-15 år. Jeg smakte den til brownies, nam nam, men den vil også passe til kremet thaisuppe eller halvmyke oster (Munster).

BottGeyl Sonnenglanz_

Grand Cru Schlossberg Riesling 2011
Schlossberg er den eldste klassifiserte Grand Cru marken i Alsace og er på hele 80 hektar. Vinmarken tilhører landsbyene Kientzheim og Kaysersberg og har en nesten ren sydlig eksponering. Parsellene er bratte og jordsmonnet bestående av granitt, sand og skifer. Druene håndplukkes, presses og gjennomgår naturlig gjæring i temperaturkontrollerte ståltanker. Lagres ca 6 måneder på eikefat, før den tappes på flaske. (1g sukker/6g syre)

Den er svært konsentrert og tørr med friske smaker av epler, fennikel, aprikos og honningmelon. Jeg gledet meg over å oppdage lag på lag av smaker som varte og rakk, lenge. Vinen er enda ung og kan ha godt av å lagres i 4-5 år til. Smak den gjerne til fiskesuppe med uer og grillet salma.

BottGeyl Schoenenbourg2011

Grand Cru Schoenenbourg Riesling 2011
Druene til denne kommer fra den 53 hektar store vinmarken Schoenenburg, der jordsmonnet er av mergel med krystallaktige steiner, sandsten og forkalkede skjell. Grunnen under er ganske rik på mineraler. Hellningen er sørvendt mot byen Riquewihr og mot sør-øst nærmere Zellenberg. Vinen gjæres på ståltanker og lagres i 12 måneder på eikefat, før den tappes på flaske. (5g sukker/7g syre)

Denne utmerker seg som en av de bedre vinene av de omtalte her. Den er slank med lett mineralitet, noe duft av sjø og flint. Komplekse og fine smaker, rundere og mer mineralsk enn Schlossberg, med en flott balanse. Passer til hummer og bakt ishavsrøye. Den kan fint drikkes nå, men vil ha godt av å ligge i minst 4 år, eller helst 15-25 år!

Lieu Dit Kronenbourg Riesling 2012
Druene til denne vinen kommer fra Lieu dit Kronenbourg som ligger i den østre enden av Grand Cru marken Schoenenburg. Jordsmonnet er komplekst med hovedvekt av brun mergel og kalkrike steiner med små kvartskrystaller. Strukturen er steinete med noe leire, og er ypperlig for riesling. Hellningen er sørvendt mot byen Riquewihr og mot sør-øst nærmere Zellenberg. Vinen gjæres på ståltanker og lagres i 13 måneder på eikefat, før den tappes på flaske. (5g sukker/7,5g syre)

Fine mineralske friske smaker av honningmelon. Dempet frukt og syrlighet med tropiske smaker, fersken, appelsin og aprikos. God balansert ettersmak. Passer til knasende god kylling og kveite med gressløksmør.

*  PS! På siden av etiketten til Bott Geyls flasker er det angitt i tall hvilke sukkernivå vinene har.

Aperitif.no

Dn.no

Domaine Bott Geyl

Bott Geyls viner på Vinmonopolet.