Årets mest minneverdige måltider

middagsretter100

Det har vært mange gode måltid gjennom året og mange som minnes med glede. Det er ikke lett å kun plukke ut en håndfull retter, men de som er tatt med her, har gitt noen de beste kombinasjonene mellom mat og vin.

Kveitefilet i kremet spinat
Ikke bare er den en fryd for øyet, den er en ordentlig frisk og god på smak også. Det er ikke mange ingredienser til den, men det var ikke nødvendig heller. Lett og god rett, med en frisk og god vin til. Erbaluche er kanskje en ukjent drue for de fleste, den gir friske og syrlige viner, noe som matchet denne retten veldig godt.

Helstekt kalkun
Noe som er helt sikkert er at denne supre kalkunoppskriften skal tas frem igjen like over nyttår. Kalkunen på 6,5kg ble etter 4,5 timer i ovnen saftig og god, mens skinnet ble knasende godt. I glasset hadde jeg godt hell med Poderi Sinaglios Langhe Rosso Sinaij 2010,  men også Talenti Rosso di Montalcino 2012 ville ha vært super til.

Torsk i potetsuppe
I søken etter nye retter å lage finner jeg gjerne gode forslag fra uventet hold. Denne gangen fant jeg forslaget til torsk i potetsuppe i gratisbladet «Glad i Mat» som matkjeden ICA gir ut. Jeg gjorde bare noen få justeringer, resultatet ble en veldig enkel, veldig god og veldig sunn rett! En god Chassagne Montrachet var fantastisk til fisken og denne mektige og kremete potetsuppen..

Osso Buco in bianco
Osso Buco («bein med hull») er en spesialitet fra Milano som er laget på kalveskank. Her er retten presentert på den originale måten, jeg har tidligere også laget den med lam og tomatsaus. Det er noen år siden jeg har skrevet om Fontodi sine viner, selv om jeg har smakt de hvert år siden 2009. Jeg stortrives med alle hans viner (Flaccianello er toppvinen), men skulle jeg ha anbefalt en alternativ vin til denne retten ville det uten tvil ha vært Fontodi Chianti Classico 2011.

Sjokolade&karamellterte

Sjokolade og karamellterte
Ideen om å lage denne kaken kom under en nyhetssmaking hos vinimportøren Autentico, men oppskriften denne terten er basert på fant jeg hos Kitchenkaos. Resultatet ble en mektig god dessert, som ikke ble stående i kjøleskapet for lenge! Den er ikke vanskelig å lage, og selv om den totalt skal stå 8 timer i kjøleskapet, er den så absolutt verdt ventetiden! Kombinasjonen av terten og Millarium Vin Santo Riserva 2008 var intet mindre enn en perfekt match.