Tenuta Cantagallo Millarium Vin Santo Riserva 2008

Millarium 2008_1

Denne sødmefulle godsaken av en dessertvin fra Cantagallo er noe av det mer friske jeg har smakt av dessertviner på en stund. Flere eksemplarer av denne har allerede blitt et kjærkomment tilskudd i vinskapet mitt.

Tenuta Cantagallo er en familiedrevet gård som holder til i Montalbano, mellom Firenze og Pisa, i Chianti. Her begynte de å produsere vin fra 1970 og har i dag 25 hektar vinmarker og produserer 120 000 flasker vin i året. I 1990 kjøpte de også en vingård, Tenuta Le Farnete i Carmignano, med 9 hektar vinmarker og hvor de produserer 50 000 flasker vin i året.

Drying grapes
Tørking av druer
foto © Cantagallo

Druene til Milarium (Trebbiano, Malvasia, og Sangiovese) kommer fra 40 år gamle sørvendte vinranker på 150 meter over havet. Druene plukkes forsiktig, i hele klaser, og henges til tørk, to og to sammen, på store stativ og snorer oppunder taket i kjelleren («Vinsantia») på gården. Her blir druene hengende i tørre og godt ventilerte forhold i 6 måneder. Deretter gjæres og eldes vinen i svært små fat kjent som Caratelli, i 3 år, før den flaskelagres i ett år. Navnet «Vinsanto» (Hellig vin), stammer fra en tidligere praksis hvor en presset druene i løpet av påsken, eller «Holy Week».

Det er laget en youtube video som viser litt av prosessen, klikk her. NB! Spill av uten lyd!

Millarium har en frisk aroma av tørkede frukter, svisker og honning. Den har en myk, rund og flott sødme som ikke er for tung. Det sørger den spesielle friskheten som vinen har. Friskheten gir smaksopplevelsen det lille ekstra, og gjør hver munnfull til en fest. Kompleks, balansert og frisk, deilig dessertvin. De beste årgangene for Millarium, har så langt vist seg å være 1997 og 2008.

Denne går bare helt supert til sjokolade og karamellterte, biscotti og modne kraftige oster. Serveres best med en temperatur på 10-11° C.

Tenuta
Tenuta Cantagallo
foto © Cantagallo

Vin Santo Wine

Tenuta Cantagallo

Tenuta Cantagallo Millarium Vin Santo Riserva 2008