Sjokolade og karamellterte

sjokolade og karamellterte_1

Ideen om å lage denne kaken kom under en nyhetssmaking hos vinimportøren Autentico, men oppskriften denne terten er basert på fant jeg hos Kitchenkaos. Resultatet ble en mektig god dessert, som ikke ble stående i kjøleskapet for lenge! Den er ikke vanskelig å lage, og selv om den totalt skal stå 8 timer i kjøleskapet, er den så absolutt verdt ventetiden!

paideig
150 g smør
85 g melis
2 eggeplommer
200 g hvetemel
100 g bakekakao
1/4 ts salt

Sikt mel, kakao, melis og salt i en bolle. Kna inn romtemperert smør og eggeplommene i blandingen. Kjevle ut deigen på et bakepapir, i størrelsen av paiformen, snu den over formen og press deigen jevnt ned i den. Prikk med en gaffel i deigen for å unngå at den blåser seg opp under stekingen. Sett deigen i en forvarmet ovn på 180° C grader i 20 minutter. Ta ut og avkjøl på rist.

karamellfyll
300 g sukker
100 g smør
3 ss sirup
0,5 dl vann
1 dl fløte
1 ss rømme
1 ts vaniljesukker

Bland sukker, sirup, salt og vann i en tykkbunnet kjele. Rør til sukkeret har løst seg opp og kok så uten å røre til det har fått en temperatur på 170° C (bruk termometer). Blandingen skal stå til den får en gylden brunfarge. I mellomtiden varmer du opp smør, fløte og rømme i en kjele til under kokepunktet. Nå kan du røre det forsiktig inn i karamellen med en visp. La karamellfyllet kjøles noe ned før du heller det over paibunnen. Sett det i kjøleskapet i minimum 4 timer.

sjokoladetopping
1 dl fløte
1 appelsin
120 g valrhona sjokolade

Hakk sjokoladen i mindre biter og ha den i en bolle. Press saften av appelsinen og ha i sammen med sjokoladen. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen, la det stå i 1 minutt før du rører det sammen med en slikkepott til du har en jevn og glatt røre. Når sjokoladeblandingen har kjølt seg litt ned kan du ta ut kakeformen og helle karamellfyllet over. Sett formen inn i kjøleskap i minimum 4 timer til. Puhh!

Server terten kald med lunken bringebærblanding til. Fantastisk god dessert!

Millarium-PassoNero_ws1

Det ble smakt to forskjellige, hver for seg meget gode dessertviner, men det var tilslutt en som skilte seg ut. Tenuta Cantagallo Millarium Vin Santo Riserva 2008 hadde akkurat det som skulle til for å fremheve desserten det lille ekstra. 
Occhipintis Passo Nero 2010 er også en utmerket dessertvin som jeg tidligere har smakt til karamellis, men til denne mektige terten ble den litt borter. To tomler opp til Vin Santoen fra Cantagallo altså. Det skal sies at jeg smakte 2007 årgangen av Millarium til desserten også, men den var noe skarpere/bittrere enn den noe mer runde 2008 årgangen.