Kveitefilet i kremet spinat

Kveitefilet i spinat

Opprinnelig skulle det ha vært Slettvar til denne oppskriften, men flyndren var ikke å oppdrive nå sist lørdag, så da ble det noen fine Kveitefileer fra Flyvesfisken i stedet. Ikke et dårlig valg akkurat. Resultatet ble en smakfull og lett hoved- eller forrett. Som siderett hadde vi ganske enkelt rekesmørbrød med ferske reker som ble kjøpt fra fiskebåtene på rådhuskaien i Oslo etter en tidlig sykkeltur denne lørdags morgenen.

til 4 personer

800 g kveitefileer
1 l fiskekraft
god olivenolje
salt & pepper

Skyll og tørk filetene, legg i en ildfast form og hell litt olivenolje over. Ha nykvernet pepper og salt over fisken. Hell fiskekraften over og stek/kok på 180° C i ovnen i ca. 12-14 minutter.

kremet spinat
500 g spinat
2 fedd hvitløk
3 dl kremfløte
1/2 sitron
salt & pepper

Finhakk hvitløken og ha i en stekepanne med litt olivenolje, varm opp og ha i spinaten. Det kan se ut som mye spinat, men den faller raskt sammen! Ha i fløte og la det koke inn i 10 minutter. Smak til med salt, pepper, revet sitronskall og sitronsaft.

brunet smør
Romtemperer ca 50 g smør, skjær det i terninger og smelt på medium varme i en kasserolle. Øk temperaturen noe til smøret koker mens du beveger litt på pannen. Når smøret skummer opp kan du begynne å røre i det med en tresleiv. Så snart smøret begynner å lukte nøtteaktig og er blitt brunt er det klart (dette går raskt på høy varme). Noen sekunder for lenge på dette punktet så ender du opp med brent smør.

Anrett spinaten på en suppetallerken, legg fisken over og ha et par spiseskjeer med smør over fisken. Salte etter behov.

Erbaluce di Caluso 2013

Viner laget på Erbaluce druen er en sjeldenhet, på Vinmonopolet finnes det bare 2 av dem. Den ene, Giacometto Bruno Erbaluce di Caluso 2013, er i tillegg en nyhet på VP. Druen er kjent for å gi viner med ekstra syre og friskhet, så jeg var litt usikker på om den skulle passe til denne retten. Jeg tok derfor litt ekstra med sitronzest og sitronsaft i spinatsausen for å møte friskheten i vinen. Avkjølt til 12° C, kom vinen til sin rett og var en frisk og god følgesvenn til maten.